Снимка: БТА

Европейските институции ще компенсират с финансови корекции по европроектите нарасналата нужда от средства за издръжка на бежанците. Това предупреди кметовете премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на НСОРБ в курорта Албена. Според него никой няма да обяви гласно намаление на средствата за кохезионна политика, но това ще е един от резултатите от бежанската криза.

Искам да сте много прецизни с проектите, като трябва да върнат 1-2 млрд. ще намерят инструменти да го направят, каза той.

В Европа вече няма пари, отбеляза премиерът и посочи разногласията между държавите членки и отказа на някои страни да приемат мигранти.

Той призова кметовете за повече толерантност и търпение като посочи тежката ситуация в страните, от които идват мигрантите.

Най-важното за нас, кохезията, полека-лека полека върви към закриване, каза Боисов.

Не сме застраховани от ревизия на работа средствата за кохезия, каза вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му всеки скандал с европроекти е аргумент за тези, които искат да намалят парите за сближаване. Ако нещо е изградено и не се ползва, може голяма част от средствата да дойдат от вашия бюджет, предупреди той кметовете.

Той отбеляза, че нарушенията на ЗОП намаляват, но все още има дискриминационни условия при някои търгове. Вече работи нов система за контрол и мониторинг, за да откривавме дефектите, допълни той.

За финансовите корекции Дончев каза, че те ще са относително малко за стария период.

В бъдеще при корекции кметовете ще трябва да си търсят правата по съдебен път, обясни той.

Демонтажът на кохезионната политика ще предизвика сътресения в ЕС, каза посланикът на Словакия Мариан Якубоци. Той посочи, че политиката на сближаване е един от приоритетите на Словашкото председателство на ЕС като един от инструментите за икономически силна Европа.

На форума НСОРБ и управляващите подписаха споразумение за сътрудничество.

Днес организацията на местната власт отбелязва 20 г. от създаването си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase