Снимка: архив, Булфото
fallback

Областният управител на София Веселин Пенев е подал оставка не под натиск или принуда, а за да няма съмнения при проверките, които Инспекторатът на МС и прокуратурата извършват на сделката с "Царските конюшни".

Именно това обсъдили при разговора с премиера Бойко Борисов в петък, каза самият Пенев пред bTV.

Oще по темата

Според него при сделката - прехвърляне на терена срещу 600 000 лв. на фирма на бившия шеф в КТБ Янко Иванов, няма нарушения. Той не се чувствал виновен, нито пък бил "бушон".

Това, по думите му, били напъни на БСП да вклини раздор между партиите в управляващата коалиция и да атакува вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Пенев каза, че е информирал за сделката всички министерства, които имат сгради върху терена, и подчерта, че по закон става дума за режим на информиране, а не за съгласие или разрешение.

"Румяна Бъчварова излъга, че не е знаела за сделката с "Царските конюшни", заяви на свой ред Росен Малинов, бивш областен управител на София.

По думите му Бъчварова не само, че е знаела за сделката, а дори се е съгласила на нея.

Той обясни, че сделката с бившите "Царски конюшни" е извършена с "тънкост на занаята".

"В правилника за стопанисване от държавата пише, че ако даденият имот е на данъчна стойност до 500 хил. лв. с него се разпорежда областният управител. Ако е над 500 хил. лв. се стопанисва от държавата. В случая „Царските конюшни” са разделени на три поземлени имота и се стопанисват от областния управител, защото всеки от тях е на данъчна стойност до 500 хил. лева", каза Малинов.

По думите му ако държавата има политическа воля със своя експертен потенциал е в състояние да развали тази сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ognyanz

преди 7 години

Интересно, че за 12 часа никой не се е сетил кой е писал "Правото е издигнатата в закон воля на гостодстващата класа". Писал го е другаря Ленин. Не е ли бил прав?

18

ognyanz

преди 7 години

За нашите политици (особено управляващите) всяка далавера е законна. Кой беше писал "Правото е издигнатата в закон воля на господстващата класа".

17

Анонимен

преди 7 години

А кмета на Симитли е натиснал премиера.

fallback