Томислав Дончев. Снимка: БТА

Газовият хъб "Балкан" може да съществува и без руски газ, но би бил много по-атрактивен и рентабилен с доставки от Русия. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Повечето от въпросите на депутатите бяха свързани с реализацията на хъба.  

Дончев информира и народните представители, че според проекта в хъба може да влиза газ най-малко от четири-пет източника.  

"Освен от собствен добив, от трансбалканския газопровод, от Румъния, която по-скоро рано отколкото късно ще започне експорт, чрез Гърция - каспийски газ и компресиран газ от терминал в Аександруполис", обясни вицепремиерът на въпрос на реформатора Вили Лилков. Дончев допълни, че газ може да идва и от Русия, ако тя реши да разположи тръби в Черно море.

Още по темата

"Хъбът може да съществува и без руски газ, но би бил много по-рентабилен и атрактивен с доставки през Черно море", каза Дончев на въпрос на БСП. Той припомни, че Москва е поканена да участва в проекта и дори в тристранна среща с ЕК.  

Социалистите обвиниха правителството в раздвоение по отношение на Русия. "След като говорим, че ще правим тристранни срещи с Русия, а външният министър казва, че санкциите срещу Русия трябва да продължат, искам да ви попитам в коя част сме искрени", попита Таско Ерменков. Той заподозря кабинета, че страда от раздвоение на личността.  

Социалистът използва случая да обясни, че въпросът му е бил към премиера, но го задавал към Дончев, защото Борисов "поради страхови, комплексни или козметични причини го няма".  

Пред депутатите Дончев съобщи, че всички проучвания сочат, че в проекта има икономическа логика. "Той остава обещаващ без значение дали се реализират други проекти", каза вицепремиерът.  

Той информира, че проектът за хъба има пазарен модел и пазарен дял. Той информира, че още тази есен със съдействие и финансиране от страна на ЕС ще продължат техническите проучвания. Когато има яснота по детайлите, проектът ще бъде представен за одобрение в парламента.  

Вицепремиерът обясни и че проектът не трябва да е с публично финансиране, а да е пазарен. "Който ще купува, трябва да бъде привлечен като партньор", каза още Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase