Снимка: БТА

България ще кандидатства за еврофинансиране за строежа на газовия хъб "Балкан". Проектът за разпределителния център ще е готов в началото на ноември и тогава ще бъде представен пред Еврокомисията, съобщи bTV.

Още по темата

Днес беше ден за инспекция на място. Министри, гости от Брюксел и инвеститори огледаха газокомпресорната станция до Провадия.

Компресорната станция край Провадия е един от основните компоненти от бъдещия газоразпределителен център Балкан. Мощните турбини създават налягане за транспортиране на газа на стотици километри. Принципът им на работа е подобен на този на самолетните двигатели.

Газоразпределителният център няма да се конкурира пряко с останалите големи газови трасета на Балканите.

"Инициативата за разработване на газов хъб не е нито алтернатива, нито продължение на "Южен поток”, нямат нищо общо, увери вицепремиерът Томислав Дончев.

Пет страни вече са заявили интерес да доставят газ в бъдещия газоразпределителен център - Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия.

"Нашата инфраструктура е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за сигурността на доставките”, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

За Брюксел проектът ще се развива самостоятелно, независимо какво става с "Турски поток” или със "Северен поток”.

"Готови сме да съдействаме за тристранни срещи с Русия или с Турция, защото това не е само проект на Европейския съюз и България, а проект за региона, затова в него трябва да обхванем другите големи партньори като Русия и Турция, и съседните страни”, заяви Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. 

Газовият хъб „Балкан” ще обхваща и вече съществуваща инфраструктура от тръби и компресори.

"При положение че имаме няколко източника на природен газ, при положение, че имаме няколко компресорни станции и инфраструктура, това гарантира сигурността на доставките”, отбеляза Георги Гегов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”. 

Строежът на „Балкан” ще струва почти 3 милиарда лева.

Изграждането на газовия център означава по-висока сигурност на доставките за България и по-ниски цени за домакинствата и промишлеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase