Снимка: Пресцентър на МВР
fallback

България не трябва да бъде оставена сама да се справя с посрещането на миграционния натиск. Това мнение чу вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на посещението си в Берлин.

МВР-шефът е в Германия за работни срещи с колегата си Томас де Мезиер и с вътрешния министър на федерална провинция Берлин Франк Хенкел.

"Хенкел подчерта позицията, че България като държава членка на първа линия не трябва да бъде оставена сама да се справя с посрещането на миграционния натиск", информираха от пресцентъра на вътрешното министерство.

Oще по темата

С Томас де Мезиер Бъчварова обсъди средата за сигурност на Балканите, миграционната криза и възможната подкрепа за България от страна на ЕС и Германия.

МВР-шефът представи мерките, с които българските власти охраняват границата и противодействие на нелегалната миграция. Бъчварова обясни, че страната ни влага огромен ресурс за гранична сигурност, за да управлява ефективно външните за ЕС граници и миграционните процеси. Тя припомни и че България е поискала допълнителна подкрепа от агенция Фронтекс.

Бъчварова и де Мезиер обсъдиха и създаващия се към МВР център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството. Предстои българският вътрешен министър да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.

По време на разговора си с Франк Хенкел той обясни, че Фронтекс има важна роля в контекста на европейската солидарност. Вътрешният министър на Берлин обясни и че е важно агенцията на ЕС да подкрепя достатъчно България при гарантирането на сигурността на границите.

Бъчварова и Хенкел разговаряха и за предстоящото българско председателство на ЕС. Германия ще подпомогне МВР в подготовката за председателството, което предстои в началото на 2018 г.

Ще бъдат осигурени стажове и обучения за служители на МВР и ще се провеждат редовни срещи между екипите на двете страни по работни досиета, за да може България да почерпи от опита на Германия.

По време на посещението си Бъчварова ще се срещне и с председателя на комисията по вътрешни работи в Бундестага на ФР Германия Ансгар Хевелинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 7 години

Германия загива бавно но сигурно.

42

Анонимен

преди 7 години

Берлин, и европейските бюрократи нищо няма да направят, защото не ин пука и за тях е по-добре тия животни да ги орибира някоя загубена държава като България. Ние трябва да се оправяме. Както другите страни направиха. Трябва да затворим границите и да изпратим армията да ги пази. Ако не, спукана ни е работата!

41

Анонимен

преди 7 години

Мез мигранти Европа умира. Обръщайте повече внимание на жените си вместо на момченца.

fallback