Снимка: Булфото, архив

Генералската мода на предстоящите избори за президент не подмина и Реформаторския блок.

Номинираният от партията на министъра на отбраната Николай Ненчев БЗНС ген. Съби Събев, който приключи военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО, обяви, че е готов за президент.

Още по темата

Така че, ако окончателният избор на РБ се спре върху него, на 6 ноември, когато ще гласуваме за държавен глава, той ще се изправи срещу свой колега - фаворитът на БСП и АБВ генерал Румен Радев, който намекна, че е склонен да влезе в битката за "Дондуков" 2.

Съби Събев пък днес се отчете пред Изпълнителния съвет на Блока. Според него президентът трябва да работи за единението на нацията. А иначе той смята, че генералите са български граждани със своите права и не бива да се търси сензация в номинирането им за кандидати за президентския пост.

Някои казват, че това е може би поради липса на политическо лидерство в партиите, коментира ген. Събев.

Според него обаче е добър знак, че се търсят кандидати и сред "запасното войнство", тъй като там има сериозна експертиза и опит за заемане на висши държавни постове.

Събев, който също е пилот, като  ген.Радев, призна, че се е учудил от решението му да подаде оставка като шеф на ВВС, защото е имал добри изгледи за кариера.

"Има едно правило - капитанът последен напуска кораба. ВВС не са катастрофирали напълно, за да напуска той кораба. Тепърва започват сериозните усилия и инвестициите в модернизацията на ВВС", коментира още ген. Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase