Снимка: Булфото, архив

Двама от номинираните за кандидат-президент от Реформаторския блок Огнян Герджиков и Димо Гяуров обявиха, че се отказват от надпреварата. Така от общо седем номинации остават пет.

Още по темата

След като обяви отказа си, Гяуров посочи, че е свикнал да побеждава, а не просто да се състезава.

"Аз дойдох да благодаря на Реформаторския блок за оценката, която получавам с факта, че споменават моето име и да им кажа, че не съм кандидат. Бих направил отворени предварителни избори", каза той, цитиран от БНР.

Бившият председател на парламента по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски Огнян Герджиков пък преди дни категорично отказа да бъде номиниран за кандидат за президент.

Името на бившия депутат от НДСВ беше спрягано за поста освен от РБ и от БСП, а дори беше формиран и инициативен комитет в негова подкрепа.

Той обаче обясни, че президентът трябва да олицетворява единството на нацията,а неговата номинацията предизвика смут дори и в средите на политическите сили, които го спрягаха за президент.

Освен това държавният глава според него трябва да е с международен авторитет, а самият той е непознат навън, ако се изключи много тесен професионален кръг, и то само в някои европейски страни.

Така че днес Изпълнителният съвет на Реформаторския блок изслушва четирима от кандидатите. По здравословни причини отсъства Корман Исмаилов.

До момента своите виждания представиха Велислав Минеков и Гроздан Караджов, които отказаха коментари пред журналистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase