Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Предаването на Абдулах Бююк е абсолютно противозаконно и нарушава редица разпоредби на българското законодателство и международни европейски актове. Зад тази теза се обединиха адвокатът Николай Хаджигенов и преподавателят по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Христо Христев в България сутрин по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Каквито и опити да се правят, за да се замаже историята с изявления от политическо естество, които не почиват на никакви правови положения и факти от страна на министър-председателя, на министъра на външните работи, на представители на МВР. В крайна сметка случаят е изключително прост и това е абсолютно противозаконно предаване на това лице на Турция", обясни Христев.

По думите на Хаджигенов няма друго обяснение за това предаване освен, че е политическо решение.

"МВР у нас не правят нищо. Дори не си мият зъбите сутрин без съответното разрешение, така че всяко мнение различно от това, че разпореждането за извеждането на турския гражданин Бююк е дошло пряко от кабинета на премиера, не виждам коментар изобщо. Не разрешение, а нареждане", добави той.

Според Христев е ясно, че по отношение на това лице в Турция съществува класическа хипотеза, която предполага предоставянето на убежище или други форми на временна закрила. По думите му предвид заявките на южната ни съседка за връщане на смъртното наказание - има опасност за живота на Бююк, а дори и да не се върне - за него съществува риск от мъчения, унизително и деградиращо личността му отношение.

"В опита си да замаже това, което очевидно създаде със самоволното си решение, премиерът Борисов прави още по-големи грешки", смята Христев.

"Тези заявки от петък, събота, че България влиза в някакви сепаративни двустранни преговори с Турция, че тя иска някакъв особен статут спрямо останалите държави членки в ЕС, са скандални. Те нарушават реда, по който функционира ЕС като обща система, не е компетентност на Българската държава да решава въпросите за убежището и миграцията, а е на ЕС. Второ - зачерква се това, по което ние вървим като път и еволюция през последните 25 години, застава някой и самоволно се опитва да замаже гафовете си, казва - "Ние, тук ще се разберем с Турция сами, а другите в ЕС да се оправят", коментира още той.

Христев посочи, че след като страната ни позволи това да стане с турския гражданин, то би го направила и с български.

Според Хаджигенов, българският гражданин не разбира, че не е възможно някой друг да дойде отстрани и да го защити.

"Всеки трябва да защитава сам себе си и докато не се формира гражданско общество, а не трима души с плакати някъде или 50 000 души, разхождащи се пред Парламента. Това трябва да се прави всеки божи ден, по няколко пъти на ден трябва да се взимат трудни решения и да ги отстояваш на собственото си ниво - еднолично, а след това в лицето на гражданин", подчерта Хаджигенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 7 години

sultana komandva enicarite ispalniavat

39

Анонимен

преди 7 години

sram i rezil za balgaria

38

Анонимен

преди 7 години

По коментарите веднага се разбира колко хора са останали без гюленски хляб.

fallback