Снимка: архив, Булфото
fallback

Премиерът Бойко Борисов призна, че България е действала на ръба на закона при екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк, смятан за финансист на "ФЕТО" – организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Вярвам в това, което са направили колегите от МВР, Бъчварова вчера ме уведоми за действията. Оттук нататък действително е неприятно като усещане, че се е действало на ръба на закона", посочи той пред Нова тв.

Борисов обясни, че е възложил на министъра на вътрешните работи да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен. Той обаче посочи, че по подобен начин България е върнала в Турция 25 хиляди души, при това само за една година.

Oще по темата

"Всички те са върнати по идентичен начин - хора без документи, спираме ги и ги връщаме. Там е война. Същевременно всеки ден се събират по 100 или 200 мигранти, които хващаме. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете, защото въпреки оградата и работата на гранични войски, има голяма сухопътна зона. В един момент въпреки че ни съветваха да направим граници с Гърция, ние отказахме. Сега сме изправени в ситуация на криза между Турция и Европейския съюз. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България. Не искам да кажа, че това е било движещото при решението за връщане. Но ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция и да се предпазим от мигрантската вълна", настоя Борисов. В противен случай 500 000 мигранти можло да бъдат върнати у нас.

Премиерът отказа да потвърди, че бизнесменът Бююк е върнат в Турция, за да се предпазим от евентуални проблеми.

"Има наредби и закони. Не може на всеки домашен арестант да му сложим по 10 души полицаи. За това има арести и съдията има право да прецени колко време да го задържи. Полицията и ние сме постоянно под натиск и всеки ни коментира както си иска. Всичките тези хора преди казваха, че трябва да направим флотилия с Русия. Същите хора ме атакуваха, че не искам да се сбия с Русия. Добре, че поне в това успях да се наложа поне за сега", заяви Борисов.

"Просто сме страшно уязвими. При положение, че Европа вече е заградена навсякъде с огради, какво значи ще залеем Европа с бежанци. Тази заплаха на Турция значи, че ще бъде залята България. В Румъния не искат да ходят, не знам по какви причини, в Сърбия всичко е оградено", добави премиерът.

На въпрос как ще бъдат защитени правата на гражданите той отговори, че ще бъдат направени всички необходими проверки по случая с екстрадирания Бююк.

"Жизненоважната ми задача е да пазим границите. Поне докато съм тук. Ако иска някой друг да заповяда да се разбере с Ердоган и останалите. Те си мисят, че това е игричка, а не нещо, което е свързано с денонощни главоболия. Решението за екстрадацията е на институциите", отсече Борисов.

Премиерът бе попитан и докъде могат да бъдат правени компромиси под заплахите на Турция.

"Надявам се европейските колеги да отчетат факта, че България и Гърция са изправени пред страхотен проблем. Ако турските пилоти, които поискаха убежище в Гърция, бяха дошли у нас и имаха редовни документи, ние също нямаше да ги предадем", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

199

Анонимен

преди 7 години

СЛЕД "ДЕЙСТВИЕ НА РЪБА НА ЗАКОНА",СЛЕДВА ДЕЙСТВИЕ "СВАЛЯНЕ НА *** И ОБРЪЩАНЕТО ИМ КЪМ ГРАНИЦАТА"!Последствието е,НОВО ПОРОБВАНЕ,при "царуването" на новия Йълдъръм!Първото поробване е било при първия - Баязид!Бъдещи роби на Новоосмания,провеждайте усилено курсове за бежанска емиграция към Унгария,Чехия,Словакия и се молете да ви приемат.Явно е,че империята-приемник,в която ви набутаха,ЕС,вече ви е отписала,а и тя скоро ще се разпада,след като масово нахлузи бурките!Не вярвате ли?

198

Тиквоеб

преди 7 години

Но щом е погазен от самият министър-председател, той трябва незабавно да си отиде и след това да бъде съден поне за държавна измяна. Оставяме настрана, че Бююк е турчин, явно е, че на Борисов, законите в собствената му държава му пречат;)))

197

Тиквояд

преди 7 години

Смърт на ГЕРБ! Сега вече ви става ясно, защо ония турски войници избегаха в Гърция с хеликоптера, а не в днешна Източна Румелия,сиреч предишна България. "Алеко паша" признава, че е погазил закона, но от това нито следват оставки, нито масови протести от по 500 000 души и падане на правителството. Правната основа на Държавата е Законът. Ако Законът непрекъснато се изпълнява "на ръба", то тогава от него наистина няма нужда, защото в Закона не може да има "ръбове", "вратички" и други подобни маймунджулъци. Сиреч Закоина или е изпълнен или е погазен. Но щом е погазен от самият министър-председател

fallback