Снимка: Булфото

Експулсирането на Абдулах Бююк в Турция, който беше предаден вчера на турските власти, не е трябвало да се изпълнява незабавно според омбудсмана Мая Манолова.

Още по темата

Бююк, сочен за финансист на организацията на  ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Ердежп Ердоган обвини за организирания преврат, е бил заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в квартал "Младост".

Патрулът на МВР е установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност и заради това е бил предаден на турската страна.

Манолова обаче смята, че такова изпълнение противоречи на закона, който забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания, или допускаща нечовешко или унизително отношение към него.

Тя се оплака, че е разбрала за експулсирането тази сутрин от медиите, а МВР не е изпълнило задълженията си да я уведоми както по този, така и по останалите 31 случая, които се отнасят до Турция от началото на годината.

Тя посочи, че ще изпрати препоръка до МВР да изпълнява законовите си задължения в тази насока.

Манолова отбеляза, че на Бююк не е дадена възможност да поиска спиране на процедурата по експулсиране, което съдът е можело да разпореди преди да разгледа заповедта за връщането му в Турция.

Омбудсманът добави, че в закона е записано, че експулсиране се извършва при наблюдение от омбудсмана, негов представител или неправителствена организация, което в случая не е било направено.

От МВР по-рано днес обясниха, че задържането и екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк е по сигнал на Интерпол, а българските правоохранителни органи разполагат с данни, че той е опасен за българската национална сигурност.

Искане за екстрадиция на Абдулах Бююк е било изпратено на 15 февруари т.г. от страна на Анадолската главна републиканска прокуратура в Истанбул до нашите власти. Във връзка с това на турския гражданин е била наложена временна мярка "задържане под стража", която е била потвърдена от съда.

На 9 март Софийският градски съд е отказал екстрадиция на лицето, а 20 дни по-късно апелативният съд е потвърдил това решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase