Снимка: архив, БулФото
fallback

Излишък от 3 071,2 млн. лв. по Консолидираната фискална програма отчете Министерството на финансите. Правителството одобри днес информация за касовото изпълнение на държавния бюджет към юни.

Положителното салдо се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1 665,3 млн. лв. и по европейските средства в размер на 1 405,9 млн. лв.

Това е най-значителното превишение на приходите над разходите по КФП (бюджета на държавата, общините, съдебната власт, НЗОК, социалното осигуряване, ВУЗ-овете и т.н., както и европейските средства) от 2008 г. досега.

Факторите за подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година, съобщиха от правителствената пресслужба. За сравнение, за първото полугодие на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 889,5 млн. лв.

Освен добрите параметри по приходите по националния бюджет, влияние върху текущото салдо по КФП оказват и сметките за средства от ЕС.

Размерът на фискалния резерв към 30.06.2016 г. е 14,1 млрд. лв.

В това число са 12,6 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,5 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Ганьо Балкански

преди 7 години

Ей на това му се вика..."преливане от пусто в празно"- народна мъдрост!

21

Taralejic

преди 7 години

Като малки деца. Дайте пари на Путин, той е купил много виолончела))

20

ognyanz

преди 7 години

До "чичо пичо": Не знам чий чичо си, но ми се виждаш много нервен. А и можеш да блееш беее. Искаш или не, времето на ГЕРБ минава. След толкова приказки и рязане на ленти си оставаме най-бедната държава в ЕС. Дано по-скоро приемат Албания в Европейския съюз, само тя може да ни измести от последното място. Но и това не е съвсем сигурно.

fallback