Снимка: Министерство на икономиката
fallback

Делегация от Пентагона и водещи американски партньори на ВМЗ - Сопот посетиха държавната оръжейница, съобщипа от Министерството на икономиката.
 
"България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно“. Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на срещата.

Делегацията включва представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. Тя е на посещение в предприятието за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството си с ВМЗ, се посочва в съобщението.

"Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда“, заяви полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу Ислямска държава. Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

На срещата министър Лукарски подчерта още, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела. По негови думи в качеството си на принципал на ВМЗ-Сопот и на председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение той носи отговорността по спазването на високите стандарти в международната търговия.

Тези стандарти са и основата за ползотворното сътрудничество между България и американското правителство, което предприема всички необходими мерки, за да гарантира, че изнасяните от страната ни боеприпаси са с крайна точка на доставка сигурна страна, увериха от своя страна членовете на делегацията от САЩ. За тях тези мерки са гарант, че изнасяните от България оръжия няма да попаднат в ръцете на вражеските сили.

"За ВМЗ е чест да приеме посещение на толкова високо ниво и в такъв разширен състав, както от своите традиционни търговски партньори, така и от високопоставени служители на Пентагона. Това е оценка за нашата работа и показва не само значимостта на оръжейницата за тези партньори, но и перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството ни", посочи изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Гецов.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. По-рано тази година от Chemring в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница Иван Гецов в знак на признание за доброто партньорство и постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Кирил Софийски

преди 7 години

Браво Лукарски! Само що не плащате на работниците ?!?! Защо печалбите отиват в ръцете на "Бизнесмени" ???? И защо заводите се взривяват и избиват работниците ?!?!

28

втора употреба

преди 7 години

Преди години, български мошеници обещаха на НАТО да утилизират българските МИГ-21бис. Беше съобщено, че Миговете вече са унищожени, но те не бяха унищожени, а бяха продадени на украински мошеници. Украинските мошеници пребоядисаха и пренабиха серийните номера на самолетите и ги продадоха, като "втора употреба, след капитален ремонт" на мошеници от хърватската армия. Самолетите са много хубави, само дето не могат да летят. Въпросът ми е, да не би тези самолети, "втора употреба" ще бъда закупени отново от България и ще ни бъда пробутани, като "чисто нови"?

27

маде ин Булгари

преди 7 години

Скоро в братска Америка започват да продават най-новата версия на Калашников - АК-Алфа!

fallback