Снимка: Булфото, архив
fallback

Призив за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов прозвуча и от парламента. ДСБ се обърнаха към премиера Бойко Борисов с искане да го освободи. 

Искания за оставката на Рашидов има от дни в социалните мрежи. Днес с открито писмо до премиера това поискаха и над 200 представители на културата и науката, преподаватели. ДСБ застанаха зад призива. 

Напрежението около министъра на културата възникна след негово писмо до водещ от БНТ. Рашидов изразява недоволството си от критики в предаването срещу Закона за културното наследство и допълва: "Съветвам водещия да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

Oще по темата

"Ако Борисов смята, че в България няма проблем със свободата на словото, това означава, че ние трябва да предприемем адекватни политически действия към власт, правителство и премиер. Но силно се надяваме, че той ще отчете сериозността на проблема и ще отстрани Рашидов", каза Кънев. 

"Когато го реша, ще го направя и това. Какъв е проблемът?", реагира културният министър в кулоарите на парламента. Той призна, че е реагирал емоционално в писмото си до водещия и затова се е извинил. 

"В ефира се казаха неистини, можеше поне водещият, като талантлив човек, да ги поспре. Не си ли давате сметка, че аз бях нападнат и омърсен. Защо си мислите, че като съм министър, не съм и аз човек от плът и кръв като вас?", обърна се Рашидов към медиите. 

Министърът все пак обясни, че е печилил избори и не знае дали отстраняването му би било най-правилното нещо. Той призна, че оставката не го притеснява.

"След тая болест вече от нищо не се притеснявам. Притеснявам се, ако училището във Варна не стане, училището на децата, което трябва да се ремонтира с европейски пари. Щях да се притеснявам, ако Ларгото не беше станало и бяхме загубили европейски пари, ако театърът в Пловдив, който три години беше пепел и сажди, не беше станал", допълни Рашидов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 7 години

Циркаджии! Всичко е заради това,че може да докаже произхода на парите си,както малко от тях могат и заради това,че помага истински за театралната реформа.Много гладни тези "културни дейци бе.Искат само лекото и мекото.Заслужилите получават и от държавата, но те всички искат без да се понапънат, като обикалят страната, за да се радва целия народ. Браво на големите,дето го правят и доказват,че са заслужили,а не лежат на лаври.Всички хора страдат,не само култ.дейците.Образованието го няма, затова е

46

No limit

преди 7 години

Bg tv klevetnik izbrahte za bg eurodeputat, bg klevetnik izbrahte za bg national ombusman, zagubil izbori ot bg politika Stanishev pratihte v eu parlament, izhvarleni, poradi zaguba na obstestveno bg doverie ot bg upotreba drugi jurnalisti, pratihte v euparlamenta ...bg nema doverie v tiah, kak drugite narodi ste imat doverie v tiah?!Nujen e starobulgarski zakon za polojitelno mislene i polojitelno izkazvane v rbg li?! Negativizmite v krematoriuma! Bg minimalna zaplata sasto!Happy day

45

Анонимен

преди 7 години

Господин Рашидов е министър и няма право да реагира "емоционално", давайки указания на водещия. Не е надрасъл тоталитарното и затова с лека ръка ръка погазва свободата на словото. По тази причина премиерът е длъжен да го уволни.

fallback