Снимка: архив, Булфото

Направо невинна изглежда изцепката на министъра на културата Вежди Рашидов, която направи през 2012 г. в ефира на БНТ, пращайки покойната Гена Димитрова да пее в Москва, докато оперната прима почина още през 2005 г.

От същия ефир прозвуча и поредното му, този път писмено обръщение. В официално писмо до телевизията Вежди Рашидов си позволи да води лична война с водещия Георги Ангелов. Текстът бе прочетен в ефир на 4 юли.

Поводът за поредния скандал е предаването "Денят започва с култура" от 30 юни, в което министърът бе обвинен от скулптора проф. Велислав Минеков, че откакто заема поста - от милионер се е превърнал в милиардер, а децата му имат хотел в Австрия.

В така характерния си пиперлив стил Рашидов реши пък да защити наследниците си като заплаши водещия, че можел да говори много по темата на кого "отглеждаме например децата".

Не закъсня и отговорът на БНТ. Държавната телевизия се съгласи, че водещият Георги Ангелов не опонирал тезата на госта и така нарушил "журналистическия стандарт за плурализъм", но все пак се нае да защити журналиста  като припомни на министъра, че не може хора с такава професия да бъдат третирани като "зависими държавни служители".

Министърът си позволи да коментира политиката на държавната медия с думите, че наблюдавал "интересен процес на създаване на условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата".

Но вместо да се нахвърля срещу медиите, е по-любопитно да си припомни думите на англичанина Енох Пауъл - "Политик, оплакващ се от медиите, е като капитан на кораб, облакващ се от морето".

Но ето, че гневът на Рашидов набра още по-голяма скорост и той посъветва Георги Ангелов "да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

Всъщност министърът на културата често се изказва доста предизвикателно, а по-късно пише извинения. Такъв бе случаят с хориста на Йоан Кукузел, за чиито си думи Рашидов се разкая, че се "изразил твърде образно".

На личните обвинения на Рашидов се почувства отговорен да се изкаже лично и Георги Ангелов. На страницата си във Facebook журналистът пише, че не се наема да коментира "средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава".

Също така Ангелов поясни, че на "всяка засегната страна, ако не присъства в ефир, винаги се предоставя право на отговор", като уточни, че става въпрос за право на отговор, а не на "саморазправа с водещите".

На "умелата хватка - "удар под кръста": "Отглеждаме например децата на някои водещи", Георги Ангелов отговори:  "по време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в БКИ Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва малко в повече, макар и този патернализъм да ми е добре познат от близкото минало. Впрочем отговорът на въпроса е друг – тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина!"

На следващото обвинение, журналистът заяви: "Не, министър Рашидов, нищо от "парите за театрите", "средствата за българско кино", "сесиите за книги, за музика, за независим театър", "парите за галерии и библиотеки", "новосъздадените музеи, разкриването на археологически разкопки" не е убягнало от погледа ми. Но от погледа ми, г-н министър, не са убягнали и реформите на реформите в театъра, проблемите на сценичните изкуства, най-високото ДДС за книгата, бутафорните крепости и възстановки, рушащите се паметници на културата".

За финал Ангелов се изуми, че неговата заплата е "на държавна ясла" като попита: "Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист, в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase