Снимка: архив, Reuters
fallback

Няма да създавам партия, няма да влизам в друга, продължавам в политиката за европейско бъдеще на България, заяви президентът Росен Плевнелиев пред „24 часа”. Той коментира бъдещата позиция по бъдещето на ЕС
„Ако има развод, нека да го направим възможно най-цивилизовано.

Нека направим целия процес по отделяне на Обединеното кралство по европейски, което ще рече коректно и по правилата. Така ще покажем своя респект и уважение един към друг. И можем да се надяваме, че някой ден те пак ще се върнат в семейството, защото това е семейство на споделените ценности.”

Според него, сега не е времето, когато Европа трябва да излъчва нестабилност и неяснота и допълни, че най-важното е да не се стигне до моралната криза.

Президентът сподели, че се спекулира с темата за супердържава между Франция и Германия. „Да не се впускаме в сензации и да не търсим лесните отговори в труден момент, защото такива няма. Търпението е най-добрият съветник. Ценностите са това, върху което можем да стъпим.”, каза той.

Той обясни, че често Брюксел се сочи като удобно извинение на национални провали. „Приватизираме успеха, а неуспеха прехвърляме към Европейската комисия.

„В България се наслаждаваме на свобода, каквато никога не сме имали, и забравяме къде бяхме преди 25 години. Затова казвам: ЕС даде мир, общ пазар, което е предпоставка за конкурентоспособност. Оставям за всички въпросителната какво би било, ако го няма този съюз за мир.”, отсече Плевнелиев.

Той коментира, че в момента в Европа са във възход националистите и популистите. „ В референдума видяхме много лъжи и демагогия, заиграване със страховете на хората. Хората имат пълното право да са притеснени. Политиците нямат никакво право да се заиграват с тези страхове и да не дават устойчиви решения.”

Росен Плевнелиев отказа да коментира скъсаната си снимка в ефир от сценариста Филип Станев и допълни, че е добре да има в страната ни дебат и по този акт.

Президентът обясни, че има свои лични причини – достатъчно сериозни и дълбоки, за да не се кандидатира отново за държавен глава.

Ще се върна към думите си: “оставам в политиката”. Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа.” Каза Плевнелиев и уточни, че няма да прави нова политическа партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

дедо Герги

преди 7 години

A на мен ми вдигнаха от 1 юли пенсията с 4 /четри/ лева...Стана ми 187 левчета...Яко !!!

205

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 238Как е растежа в евроатлантическия рай България - ровите ли в кофите с бykлyците за отпадъци от храна? Какво казва евроатлатническата статистика - колко се вдигна средната заплата, колко е разтежа на евроатлантическата икономика?

204

Анонимен

преди 7 години

БГ нацията тотално изтрещя от безпаричие, без работа, без възпитание и изобщо от безцелно съществуване ...

fallback