Снимка: архив Булфото

Почетният председател на "Обединени земеделци" Анастасия Мозер призова десницата да се обедини около една кандидатура за президент. Партията й ще застане зад такава номинация на десен претендент.

"Това трябва да е президент демократ, който да продължи по пътя на евроинтеграцията и да изповядва евроатлантическите ценности", казаха пред журналисти в Пловдив Анастасия Димитрова-Мозер и Петя Ставрева, цитирани от БТА.

"Росен Плевнелиев беше един доблестен български президент, който не се страхува да си каже мнението и да застане на позиция, която е в полза на демокрацията и евроинтеграцията на България", каза Мозер. Тя изрази съжаление, че той няма да се кандидатира за втори мандат.

От партията подкрепиха ветото на президента върху част от промените в изборното законодателство, свързани с вота на българските граждани в чужбина. По отношение на въвеждането на задължителното гласуване от "Обединени земеделци" смятат, че българските граждани трябва да кажат мнението си на референдум.

Според Петя Ставрева е изключително важно да бъде създадена независима професионална и деполитизирана изборна администрация.

От партията предлагат на широко обществено обсъждане да бъде поставено и въвеждането на единна национална листа за народните представители и един изборен район за цялата страна, както е при изборите за Европейски парламент.

"Обединени земеделци" настояват промените в изборното законодателство да се правят с дългосрочна перспектива и от списъците да бъдат изчистени "мъртвите души".

На състоялото се днес в Пловдив заседание на постоянното присъствие на "Обединени земеделци" бе взето решение за насрочване на Четвърти редовен конгрес на партията - на 12 ноември в Пазарджик, на който ще бъде избрано ново ръководство на организацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase