Снимка: архив Булфото

Не Турция, а "друга велика сила" проверява готовността на българското общество да приеме решителна военна конфронтация с Русия – както това са приели Полша, Литва, Латвия и Естония.

Това каза директорът на НИМ Божидар Димитров в коментар на предложението България, Румъния и Турция да сформират общ флот в Черно море.

Още по темата

Професорът припомни, че преди 100 години българските войници не са имали проблем с това да се бият с руската армия и да я побеждават. Той обаче попита в ефира на bTV: "В случая какво ни прави Русия, че да влизаме в тази позиция на решителна военна конфронтация?".

Шефът на НИМ смята, че и южната ни съседка няма интерес да командва общ "флот", в който ние участваме с кораби от преди половин век и белгийски фрегати, купени на цената на старо желязо.

Според Димитров у нас бежанска вълна не може да се очаква. "Бежанският поток би тръгнал на малки групи – тази стена си върши работата", каза той.

Професорът обясни и че турските рибарски лодки, натоварени с мигранти, подминават България и се опитват да стигнат директно в Турция. Причината, според него, е че влезлите у нас се регистрират и това затваря пътя им към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase