Снимка: архив Булфото

Вместо да се чудим дали да участваме в балканска флотилия или не, по-добре да си стегнем армията. Или най-добре – да се създаде народно опълчение със закон. Това смята математикът и изборен експерт Михаил Константинов.

"Най-естественото е да се създаде народното опълчение със закон. Хората са готови да си пазят границите, знаят си района, знаят как се прави, 1500 години преди днешния ден са си пазили границите", каза професорът пред bTV и попита: "Защо трябва поляци да ни пазят границата, като местните са готови да го правят по закон?".

Още по темата
Според Констатинов има някаква логика в идеята натовските държави около Черно море да си направят флотилия, защото не могат винаги да разчитат на външни фактори. "Но турският флот е десет пъти по-мощен например от флотовете на другите държави, взети заедно. Така ще станем параван на турския флот. Ние трябва да си стегнем армията защото ставаме за посмешище", каза още професорът.

Той-коментира и промените в Изборния кодекс, предстоящите президентски избори и провеждането на референдум.

Според него шумните изменения в Кодекса всъщност опират до това, че в Турция вече няма да има 120 секции, а 35. Той съобщи, че е имало резорни съмнения в честността на вота в южната ни съседка. В същото време той обясни, че откакто се провеждат парламентарни избори у нас – на 8 вота, с гласовете от Турция са излъчени 15 депутатски мандата. "Не е толкова много", каза той.

Професорът прогнозира, че ако турските влъсти подкрепят ДОСТ, най-вероятно от Турция ще дойдат гласове за партията на Лютви Местан.

Михаил Константинов отново обясни, че според него референдумът на Слави Трифонов няма да успее. Причината е, че до урните намя да отидат 3,5 млн. българи както е по закон. Така допитването ще бъде пратено в парламента и депутатите ще трябва да вземат решението по въпросите в него.

Според изборния експерт забавянето на кандидатурите за президентските избори показва неуважение към избирателите. Въпреки това той напомни, че това не е новост, а по-скоро традиция.

Константинов анализира, че в момента масовото мнение е, че ГЕРБ ще спечелят президентските избори. Той обаче предупреди, че това не е безапелационен факт и не изключи възможността да се повтори изненадата отпреди 15 години, когато кандидатът на СДС Петър Стоянов загуби от Георги Първанов на балотажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase