Снимка: архив, БулФото
fallback

Българското правителство трябва да потърси незабавни преговори с руската страна за компромис след арбитражното решение, с което страната ни бе осъдена да заплати на "Атомстройекспорт" 550 милиона евро. Това смята Кирил Цочев, депутат от АБВ и член на парламентарната комисия по енергетика.

Пред БНР Цочев посочи две възможности за споразумение.

Oще по темата
Има вариант "Росатом" да инвестира в проекта като частен такъв, да го продаде българската страна, с всички лицензии по него, като на частен инвеститор, който да го реализира на свой риск и да търси друг стратегически партньор, както беше в началото на проекта с германската RWЕ, която в последствие се отказа.

Друг вариант, според мен, е това оборудване да бъде преговаряно пак с "Росатом", които имат обекти в Индия, Иран, Йордания, но тази препродажба няма да бъде на цена 550 милиона евро, а най-вероятно двойно по-ниска, коментира той.

Първо имаше изненада, а след това – ентусиазъм от решението, което получихме от арбитража за "Белене".

Искът на руснаците започва с малка сума, обаче постепенно стига до диапазона от 1,05 милиарда до 1,25 милиард. В момента сме осъдени за 550 млн. евро. Разходите по делото най-вероятно ще достигнат сумата от 70 милиона и ще достигне 620 милиона искът по това дело, посочи той.

Според Цочев са необходими "много активни действия в момента" и да се търси диалог с руската страна, както и да се отиде на място, за да се установи какво е произведено и какво ще приемем.

По повод предложенията оборудването да се монтира в "Козлодуй", Цочев коментира, че е абсурдно мисленето, че това може да стане. По думите му инфраструктурата не позволява такова оборудване да отиде там, трябва да минем и през целия цикъл на разрешителни.

В момента отново се водят разговори за инсталиране на реактори на "Уестингхаус" на площадката в Козлодуй, обяви Цочев и определи технологията като "компрометирана" заради проблеми в хидравличната помпа за охлаждане на реактора.

Цочев каза още, че има разработена визия за развитието на ядрената енергетика у нас и призова да се спре с политическото говорене и да има повече професионални действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 7 години

КАТО ПРОДАДЕМ ОБОРУДВАНЕТО ТОВА ЩЕ Е ЦЕНАТА НА ЦАРСКОБОЙКОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!!...?

61

Анонимен

преди 7 години

Няма страшно! Теглим още един-два милиарда заем и оправяе нещата!

60

Анонимен

преди 7 години

Арбитражния съд го нататрузи на Боко - сух, сух, целия, вътре, вътре. Пак да се пробва да спира проекти и договори, все едно му е бащиния. Сега простия материал да плаща. Хем скъп ток, хем пари за непостроен АЕЦ.

fallback