Снимка: архив, БулФото
fallback

Борбата в България не е да управляваш, а да си опозиция и всеки търси какъвто и да е елемент за атака. Това заявява премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод доклада на ОЛАФ.

На заседанието вицепремиерът Томислав Дончев коментира медийни публикации по доклада след въпрос на финансовия министър Владислав Горанов.

Oще по темата

"Понеже имам старомодния навик да чета какво пише в самия доклад... и предвид факта, че в някои издания видяхме заглавия от типа, че ОЛАФ е казал, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете: В самия доклад няма нито един текст, който съответства на това заключение или на тази констатация. Нещо повече, във всички изнесени данни няма нито един процент, нито едно число, което да потвърждава нещо подобно", казва Дончев, според стенограмата от заседанието.

Премиерът пък заявява, че отдава това не само на предизборната кампания, "а и на този яд, че по всички параметри, които и ЕВРОСТАТ дава – намаляване на безработицата, ръстът на икономиката, повишено потребление, параметри, при чието изчисляване не участваме, за да ни подозират, че някой напудря данните, те са факти".

"И когато една такава мълва – направо надминават Гьобелс – е повторена многократно, лъжата става истина", коментира още той.

Според Дончев тези, които злоупотребяват с данните в доклада, го правят с политически цели.

"Всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала на тясно, е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и не веднъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи", посочва Дончев.

Той припомня също, че няма държава-членка, в която да не се правят опити за злоупотреба с европейски пари. "Важното е как държавата реагира на подобни опити, а държавата в България реагира абсолютно безкомпромисно", казва вицепремиерът.

Премиерът Бойко Борисов пък съобщава, че вчера двамата с Дончев са спорили по темата.

"Явно, че неговият английски е в пъти по-добър от моя, той казва "Аз чета, документът е пред мен и такова нещо, което ти ми твърдиш, че четеш, няма". А аз, тъй като ми обърнаха внимание, огледах сайтовете и видях чудовищно нещо – България, Румъния и Унгария най-корумпираните, с най-много дела. И му казвам: Колега, това как си го допуснал? И той казва: "Аз чета и такова нещо не пише". Казвам му: Не е важно ти какво четеш, важно е какво четем аз и читателите. И ще излезеш да го опровергаеш. Той казва: "Няма да излизам да опровергавам нещо, което не пише. Да четат". Казвам: За съжаление не четат. А видяхте, то се разпръсна навсякъде", разказва Борисов.

Вчера премиерът бил впечатлен и от друг казус. "Още към обяд ние бяхме приключили случая с "Пирогов", а в една телевизия до вечерта, до 7 или до 8 часа, гледах "Одобрявате ли протестите на "Пирогов"“ – въпроси към зрителите. И човек, който е на тази програма, остава с впечатлението, че има протести. Сега, тази уважаема госпожа от Софийската каса, които са допуснали тези технически грешки и ни заложиха с Москов да се оправдаваме до обяд за нещо, което и като пари, и като ресурси… Със самия проф. Миланов сме си говорили нееднократно по тези теми – от нищо предизвикаха конфликт", коментира той.

Борисов настоява министрите да обясняват подобни казуси. "Поне тези, които са обективни медии, като им се дадат документи, съм сигурен, че като ги прочетат (за радост, и там има грамотни хора, могат да прочетат) поне няма да се разраства такава вълна. Това е положението.

Вие виждате, Германия и Франция ги отнесе наводнението. Ако такова, пази Боже, се случи тук, както се е случвало, започват веднага: "Шахтите на София… или отводнителните инсталации не могат да поемат". И в Германия и Франция, като придойде водата, не могат да ги отводнят и виждате какво е във Франция, видяхте и в Германия какво е. По тази логика, нима там инфраструктурата е по-лоша от нашата? Или в Америка? Гледате – същото, но по един друг начин се третира", дава пример Борисов.

Премиерът засяга и темата за поскъпването на билета в София.

"От вчера слушам за тази цена на билетчето – 80 цента. Видяхте колко е в Гърция, 2 евро в Брюксел. Ще кажат: "Има разлика в заплатите". Ами тук в пъти е разликата в цената на билета! Автобусите и тролейбусите са едни същи. Метрото ни е по-ново, по-хубаво и по- във всяко едно отношение. Едва ли не, ако има гратисчия да го дадем и да кажем, че това всъщност е…С цялото ми неудобство, не ме карайте да реагирам аз. Всеки да си следи темата и да обяснява", нарежда премиерът.

Борисов коментира, че знае какъв ще е изходът, ако има референдум с въпрос да се вдигне ли цената на билетчето.

"Но ако има и референдум "Искате ли старите "Икарус"-и… Защото не беше толкова далече времето като станах кмет, най-младият "Икарус" в София и тролей ми бяха набори – 47-48-годишни. А сега като гледате – всичко е ново. Дотацията на държавата към София и на София към билетчетата е 90 милиона на година. С по 90 милиона на година за градския транспорт знаете ли колко булеварди, мостове и естакади ще се построят и т.н., и т.н.

Повече характер, повече здрави нерви и обяснения! Лесно е да се подведем и ние по тази тема, но резултатът е стар "Икарус" на 50 години, зимата – студено, а лятото – топло. Сега сядат хората – климатик, отопление, интернет и като намерят автобус със счупена седалка, веднага това е новина. Това е новина вече! Знам колко е непопулярно, но тук кметът на София има цялата ни подкрепа за действията", завършва премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

210

Гочо

преди 8 години

МУТРА ПРОСТА

209

иван

преди 8 години

Този човек не е нормален-ясно ни е.Да остане в Брюксел-поне...ако е далновиден.

208

чичо Гошо

преди 8 години

Искаме рикши!

fallback