Снимка: архив Bulphoto

Новата лидерка на БСП Корнелия Нинова обяви курс към предсрочни избори. На старта на новия политически сезон в парламента тя отправи остри критики към управляващата коалиция, премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

"Политическият ви съюз не роди политика, а сбъркани реформи и несигурност", обърна се тя към мнозинството и  изброи спадащото доверие в мнозинството, липсата на повишаване на доходите, погазване на конституцията.  

"Не си и помисляйте след конгреса на БСП да оправдавате собствената си немощ с БСП. Не си и помисляйте да внушавате, че БСП е причина за разпада на коалицията, че е влязла в договорки с АБВ да излезе", предупреди Нинова управляващите.  

"Корабът потъва и...напускат", направи пауза тя, за да не използва дума, за която шефката на парламента би й направила забележка. "Кой?", попита Цачева и предизвика смях в залата.

"В цялата тази сложна ситуация не можем да видим и ролята на държавния глава. Той не намери сили да защити правата на български граждани, когато ги подложихте на геноцид със здравната реформа, заради неравния достъп до образование, с пенсионната реформа на г-н Калфин. И днес осъмна с усещането, че трябва да защити правата на българите, засегнати от Изборния кодекс", каза тя.  

Корнелия Нинова припомни, че през цялото време по преговорите за Кодекса БСП не е влязла в никакви договорки. Затова  и когато бъде внесен отново той, БСП отново ще е против, каза тя.

"Нашата цел не е да бъдем партия еднодневка. Затова, ако днес бъде поставен въпросът: "Сега накъде?", отговорът е: "Към предсрочни избори". Г-н Борисов не се справихте, затова ние ще предложим алтернатива", каза още Нинова.

Тя обяви, че през новия сезон БСП ще предложи да се върне активната роля на държавата в икономиката и отмяна на всички лобистки закони, които да ограничат олигарсите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase