Снимка: БТА, архив

Министър-председателят Бойко Борисов прие депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
Бойко Борисов и Ивайло Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди около час от АБВ обявиха, че Националният съвет е решил партията да напусне управляващото мнозинство, а Ивайло Калфин да бъде изтеглен от правителството.

За да излезе АБВ наистина от властта, решението на Националния съвет трябва да бъде потвърдено и от конгреса на партията, който ще се проведе в неделя. Решението е било взето единодушно.

Сред аргумените за напускане на властта Румен Петков нареди порочния начин на приемане на Изборния кодекс, съдебната реформа, енергийната политика на правителството.

Досега премиерът е изразявал задоволство от работата на Калфин, когото подкрепи за пенсионната реформа.

Лично Калфин обаче предупреди наскоро, че АБВ са готови да напуснат правителството, ако промените в Изборния кодекс минат и посочи, че управлението може да се разклати като цяло. Той се изказа както против задължителното гласуване, така и против ограничаване на възможностите за гласуване в чужбина.

Калфин има забележителна кариера на политическия ни небосклон.

Той е евродепутат в периода 2009 – 2014 г., избран е от листата на БСП на изборите през 2009 година.

Заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005 – 2009).

През 2014 на изборите за Европейски парламент (ЕП) е водач на кандидатдепутатската листа на АБВ, но партията не получава достатъчно гласове и не успява да вкара свой представител в ЕП.

Избран е обаче за народен представител в 43-тото Народно събрание.

Назад в годините, през 1997 г., Калфин напуска БСП, след като партията връща неизпълнен мандат за съставяне на правителство. През април същата година става секретар на новоучредената партия Българска евролевица с председател Александър Томов. През 2000 съучредява политическо движение "Социалдемократи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase