Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов е готов да отстъпи от предложените от ведомството му промени в Кодекса за социално осигуряване за начина на изплащане на парите за втора пенсия.

"Каквато теза надделее тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията. В момента събираме мнения и дебатът ще продължи", заяви Горанов.

Финансовото министерство предложи парите, които плащаме за втора пенсия, да не се унаследяват, ако пенсионерите починат, преди да са изчерпали набраната сума през годините, а да се влеят в общ пул, от който ще се изплащат пенсиите на онези, които не са събрали достатъчно пари.
Още по темата
 
Българска стопанска камара и пенсионни дружества се обявиха срещу промените в КСО заради липса на оценка на въздействие.
 
"На фона на влошеното състояние на пенсионно-осигурителната система вместо цялостна концепция за стабилизиране, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб. Огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера. За 16 години, от влизането му в сила, КСО е променян 117 пъти., пише в позицията на БСК. Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще излезе с позиция по въпроса до 10 май", заяви пред "Труд" председателят й Никола Абаджиев.
 
"В момента се запознаваме с проекта, в него има и принципно нови моменти. Нямаме представа кой е автор на проекта, ние не сме участвали в подготовката на текстовете. Не е публикувана и оценка на въздействието, а мотивите не са много ясни", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase