Снимка: архив Reuters
fallback

Гласуването вече не е право, а граждански дълг. То е задължително и се извършва лично от избирателя. Това решиха депутатите от правната комисия с промени на второ четене в Изборния кодекс.

Народните представители се отказаха от въвеждането на санкции за негласувалите. На първо четене парламентът реши те да се глобяват с 50 лева, но в последната редакция наказанията са заменени със стимули.

Oще по темата
Те представляват възможност избирателите, упражнили гражданския дълг и взели участие в гласуването, да участват в томбола с парични и предметни награди.

Правото за участие в нея ще се удостоверява със специален билет, издаден от Министерството на финансите, който се предава на избирателя от член на секционната комисия след гласуване.

Размерът и видът на паричните и предметни награди се определя с решение на Министерския съвет. Наградите не се облагат с данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Томболата се извършва след произвеждане на съответния вид избор при условия и по ред, определени с решение на Министерски съвет, решиха депутатите по предложение на Валери Симеонов и Християн Митев от ПФ и шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Избирателите, които не са гласували и нямат уважителни причини за това, ще бъдат заличавани от избирателните списъци за следващите избори. Ако все пак те подадат заявление за възстановяване на избирателните права, те ще получат разрешение да гласуват.

Задължителното гласуване бе разкритикувано от ДПС. Хамид Хамид го нарече диктаторско и нехуманно. Движението ще сезира КС, ако то бъде окончателно прието от парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Девил

преди 8 години

Направо им давам 500 лв и за следващите 10 години въобще да не занамават с глупости!

61

до 72

преди 8 години

По добре ханът да дава пари ако гласуваш отколкото някой от хановете на другите държави.Ханът дава ли-дава.Щом като е така решил значи е законно.Аз като българин нямам нищо против да спечеля някоя награда от ханът наш да се свети името му.От другите ханове да се приемат дарове е родоотстъпническо за мен като българин.

60

Избирател

преди 8 години

Държавата на хан Аспарух, стана хазартна държава.

fallback