Снимка: bgonair.bg

Задължителното гласуване няма да допринесе за политическата система в България, заяви народният представител от ДПС Янко Янков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Задължителното гласуване не е инструмент, който ще усъвършенства политическата система на България, напротив. Накараш ли българинът насила да направи нещо, той го прави на инат. Българинът ще гласува против. Политическата система така ще се раздроби", прогнозира Янков.

Според него, за да има задължително гласуване, в бюлетината трябва да има всички възможни алтернативи като например - "против всички" и "аз не гласувам за никого".

По думите му трябва да се повишава избирателната активност не чрез принуда, а със създаването на допълнителни възможности. Една от тях е електронното гласуване. Това е една изключителна възможност, в която младите хора биха могли да се включат активно, допълни Янков.

Депутатът от ДПС смята, че избирателната активност е ниска, защото хората не харесват политическите партии и не намират в тях онова, което представлява реалният им живот и визията, която имат за него.

"Политическата реторика е изпълнена с изключителен популизъм. Има разлика между политическото говорене и реалния живот. Хората се съмняват и че техния глас ще бъде реално отчетен", допълни Янков.

Той е сигурен, че ДПС обаче няма да пострада от задължителното гласуване.

"Ние непрекъснато разговаряме с гласоподавателите. Ръстът на ДПС ще продължава да бъде сериозен. Ние сме отговорна партия, не ни вълнува тяснопартийните интереси на партията, а ни интересува какво ще стане в България", обясни народният представител.

По думите му проблемите в България - демографската криза, икономическото състояние, социалната система, която води до висока битова престъпност, са плод до голяма степен на несъвършенството на политическата система и "нейното импотентно състояние да генерира качествени политики и стабилност".

В ефира на телевизия Bulgaria ON AIR гръцкият бизнесмен Евангелос Карафотакис сподели впечатленията си за резултата от задължителния вот в Гърция.

"Това задължително гласуване въобще не допринесе за развитието на демокрацията и развитието на страната", заяви той и коментира, че глобите, които налага държавата, няма как да се съберат.

"Може ли чисто практично държавата да води дела срещу 40% от гражданите, които не са гласували. Това е невъзможно", запита риторично той. "Тези глоби на влизат в хазната", отчете той.

Евангелос Карафотакис обаче смята, че в България задължителното гласуване може да подейства положително.

"В България е съвсем различно. Българинът е по-дисциплиниран от гръцкия гражданин. Тук мисля, че ще има съвсем положителен ефект", прогнозира Карафотакис.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase