Снимка: в. "Труд"

След скандала, който роди Македония, пренаписвайки романите на Димитър Талев, България ще направи експертиза, която да уточни има ли нарушаване на авторското право в случай, че са правени съкращения, подмяна на дума или нарушаване на цялостта.

Още по темата

Вероятно за това ще бъдат ангажирани учени от БАН, обяви министърът на културата Вежди Рашидов, който бе попитан от депутата от БСП Васил Антонов по темата. 

Министърът посъветва наследниците да заведат дело за защита правата на българския писател. Ако това стане, те ще могат да претендират за обезщетение за нарушени авторски права. 

Скандалът избухна в началото на годината. Тогава внукът на големия писател - Климент Талев, съобщи пред Dnes.bg, че съседите "македонизират" творчеството му, а институциите у нас не реагират.

Днес наследникът на класика дойде в парламента, за да чуе лично отговорите на културния министър по скандала.   

Рашидов разказа, че Министерство на културта е реагирало, поставяйки въпроса по програма за защита на авторското право между България и Македония. Въпросът бил поставен ребром и на македонската министърка на културата при нейно посещение у нас наскоро. 

"Границата е премината и тя излиза извън рамките на спогодбите между две министерства", отвърна Васил Антонов, който беше категоричен, че става дума за подмяна на историята и затова призова за още действия.

Социалистът припомни, че Македония в момента преговаря с ЕС за членство и настоя България да постави изисквания по главата за културно наследство. 

Самият той обеща да внесе промени в закона за авторското право и в закона за културното наследство, които да защитават националните интереси в подобни казуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase