Снимка: архив, Булфото

Хилядите натрупани дни неизползван отпуск на полицаите не са при редовите униформени, а най-вече при ръководните кадри. Това обяви шефът на групата на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов. Затова според него не трябва да се реже отпуската на полицаите, а да се създаде регламент по използването й. 

Преди седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви в отговор на депутатско питане, че неизползваните отпуски на полицаи са 587 209 дни.

Още по темата
В проекта за промени в закона за МВР тя предлага оттпуската на полицаите да се намали от 30 дни на 25 дни годишно. 

На заседание на вътрешната комисия в сряда депутатите отхвърлиха проекта на Бъчварова и така сложиха под въпрос реформата й в сектора. 

"Допълнителният отпуск до 12 дни може да бъде премахнат, но основният пакет 30 дни смятаме, че не е проблем да остане", обясни Цветанов днес.

Според него може да се направи механизъм с правна регламентация, който да не позволява многократното натрупване на неизползваните годишни платени отпуски.

"Например две-три години да я използваш, а след това да не можеш да я натрупваш", предложи той.

"В разговори редови служители са ми казали, че натрупването е при ръководни кадри. Затова има дисбаланс при взимане на решенията", каза бившият вътрешен министър. 

Депутати от вътрешната комисия не приемат и идеята на Румяна Бъчварова да се намали извънредният труд на депутатите. Според Цветанов трябва на се приеме искането на синдикатите  – извънредният труд да се изплаща на три, а не на един месец. 

Цветанов обясни, че неприемането на закона "Бъчварова" не е бламиране.

"Моля ви да не създаваме допълнително напрежение, защото повече от всякога се нуждаем от консолидация", каза още той. Според него в сектора трябва да се въведе централизиран подход.

Депутатите от другите групи, подкрепящи мнозинството, също обясниха, че не са имали за цел бламирането на Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase