Снимка: архив, Bulphoto

Парламентът прекрати предсрочно работата на временната комисия, създадена да разследва намесата на Турция и Русия във вътрешните работи на България. 

Това стана след почти двучасови дебати в парламента. По време на тях комисията бе наречена гаф, предложението за нея глупост, а покрай създаването и закриването й Народното събрание бе сравнено с тоалетна хартия.

Още по темата

Комисията бе създадена преди повече от месец по искане на ДПС заради съмнения, че Турция се меси в националната сигурност на страната ни. Упреци бяха отправени и към Русия. 

След формирането й обаче Москва реагира с остра декларация, а премиерът Борисов обясни, че не вижда смисълът от комисията. Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов също призна, че парламентът е прибързал със създаването й.   Затова и първото заседание на комисията бе и последно. Депутатите в нея се събраха единствено, за да се саморазпуснат. В мотивите за закриването й народните представители от ГЕРБ са записали, че това е в полза на националните интереси на България. 

БСП атакуваха ГЕРБ, че за пореден път са доказали, че премиерът решава всичко в България, дори и в парламента. Таско Ерменков призова преди всяко гласуване да се изисква резолюция от Борисов дали е съгласен или не, за да не си губят депутатите времето. 

"Това, което се случва тук, е да ни превърнат за пореден път в тоалетна хартия, не искам да казвам използвана, но точно това става. Аз в този фарс не искам да участвам", обяви Ерменков. 

Колегата му Валери Жаблянов нарече комисията тежък външнополитически гаф. Той припомни коментара на Борисов, че атентатите в Брюксел са провал на външната политика на Брюксел. "Но той не осъзнава ли, че това е провал на неговата политика?", попита соцдепутатът и констатира, че ГЕРБ са оставили България да се носи като обрулен лист от вятъра на евроатлантическите ценности. 

Валентин Радев от ГЕРБ защити партията си и припомни, че за първи път от 70 години  България се е опънала на такива сили като Турция и Русия. "Спрете да ни натяквате, че сме премиерска република", призова още гербаджията и се обърна към БСП с въпроса дали са казали нещо, когато България е щяла да стане 16-та република на СССР. 

Независимият депутат Велизар Енчев припомни, че днес се навършват 13 години от началото на иракската война, която той обвини за терористичнити атаки в последните месеци. Той обяви, че ще поиска създаването на комисия, която да проучи всички факти около въвличането на България в "тази нелегитимна война". 

Искрен Веселинов от ПФ обяви, че групата му е против закриване на комисията. Той предложи предметът на работата й да бъде преформулиран и тя да разследва намесата на други страни във вътрешните работи на България, а не само на Русия и Турция. Искането му обаче не бе прието. 

Атанас Атанасов от РБ пък подкрепи закриването на комисията. "Цялата работа беше, че един политик отишъл в едно посолство. Но ако тръгнем да следим кои политици по кои посолства ходят, не знам колко комисии трябва да се направят", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase