Снимка: Bulgaria On Air

България трябва вече да е в Шенген, смята Явор Хайтов, зам.-председател на НС. В Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR той обясни, че мониторингът от Европа за съдебнатата ни система придължава вече десета година, но докладите от Европа много често се разминават помежду си и препоръките невинаги са в една посока.

Той е убеден, че времето за този мониторинг е изтекло, но някои евробюрократи използват корупцията и проблемите в съдебната система като мотив България да не е равноправен член на Шенгенското пространство.

"И България остава извън рамките на оная Европа, към която принадлежи, към добрата, стара християнска Европа“, каза Хайтов.

Границата ни се охранява добре и ние стабилно изпълняваме ангажиментите си към Европа и очакваме по същия начин да получим такава оценка, а "достойната оценка е приемането ни в Шенген", каза още той.

Зам.-председателят смята, че политиците ни непрекъснато на висок глас трябва да напомнят успехите на страната ни за охраната на границата, защото това не е граница на България, а на ЕС.

"Европейците трябва да са наясно, че сме сигурен и предвидим партньор", повтори Хайтов.

Той смята, че в българската съдебна система работят достатъчно компетентни хора и не бива терминът корупция да е синоним на съдия, прокурор или следовател.

По думите му настоящото българско правителство не успя да изработи антикорупционен закон, както в Румъния, който да спечели достатъчно доверие в пленарна зала.

В него имаше два недостатъка – първо, подаването на анонимни сигнали, и второ, начинът на избор на ръководството.

Целият разговор по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase