Снимка: архив Булфото
fallback

Премиерът Бойко Борисов да информира депутатите дали в склад за обувки в столичния район "Люлин" се проповядва радикален ислям. Това настоя лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той е внесъл актуален въпрос в парламента към министър-председателя.

Както Dnes.bg писа в 6-ти микрорайон на най-големия квартал в София се помещава нелегален молитвен дом. По документи в община "Люлин" той се води склад за обувки.

Репортаж на "Господари на ефира" миналата седмица показа, че вътре се провежда молитва, а духовно лице разяснява на български величието на Аллах. Видеото показа, че в склада пристига и депутатът от новата партия на Лютви Местан Хюсеин Хафъзов. Идват и дипломатически автомобили с номера от Либия, Йемен, Судан и Румъния.

Oще по темата
В питането си Каракачанов припомня, че складът е собственост на фирмата "Смолян Интернасионал". Съдружник в нея е Хусейн Одех Абу-Калбайн, чието име фигурира в доклад на бившия американски посланик Джон Байерли като председател на фондация "Тайба".

Свързани с "Тайба" бизнес дейности оперират като пунктове за трансфер на пари към екстремистки групи в Близкия изток, пише още до Борисов политикът.

Той допълва и че фондацията е правоприемник на две организации за проповядване на радикален ислям –"Дар ал Иршад" и "Ал Вакф ал Исламия"– и двете забранени в България и в много европейски държави.

Основателят на "Тайба" в България, йорданецът Абдурахмах Такан, пък е експулсиран от страната ни за проповядване срещу държавата. Целта на фондацията е била радикализиране на българското мюсюлманско население и финансовото подчиняване на Главното мюфтийство в България, се казва още в питането.

Каракачанов допълва и че фондация "Тайба" е подпомогнала финансово изграждането на джамията "Абу Бекир" в Пазарджик, за която българският съд установи, че е била място за проповядване и насаждане на религиозна омраза и непоносимост към европейските християнски ценности.

Във въпроса си лидерът на ВМРО припомня, че Дирекция "Вероизповедания" и ДАНС са на подчинение на Борисов и заради това въпросът е към него.

В питането си Каракачанов настоява премиерът да му отговори да са налице основания за притеснение.

Фондация "Тайба" извършва ли дейност на територията на Република България под някаква друга и ако е така, то контролират ли се нейните връзки с радикални ислямски среди  в Близкия изток, Саудитска Арабия и други части от света, в които се подготвят терористи, пита още депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

OMG_Lucker

преди 8 години

Каракачан, не ми се прави на интересен!!! ТИ СИ ВЪВ ВЛАСТТА, ти подкрепяш Бойко, не ми се прави на активен. Аз гласувах за вас, в интерес на истината го направих заради Велизар Енчев и той ви напусна, но все пак си дадох гласа си за вас и затова се чувствам ИЗМАМЕН! На следващите избори Цвъцко ще си нагласи пак броящите гласовете и схемите, турците ще си вземат тяхното, бабичките ще си гласуват за БСПто, а вие ще сте аут. Чао!

17

Цветанка

преди 8 години

Какво ще го питате Тиквата.....направо му счупете тиквата и да се свърши с този цирк,(либерал-демокрацията)

16

Кирил

преди 8 години

Да се говори за "радикален ислям" е все едно да се каже "насилствена война" това е тафталогия, няма смисъл. По своята същност исляма е подтисническа, насилствена, геноцидна политическа идеология. Утвърдените, стари ислямски общности които не проповядват насилие, война и разруха са тези които са взели отсякли пасажите с насилието в корана и са взели само нравствените поучения а тези поучения идват от ранното християнство, самия мехмет е имал пленник християнин който го е наставлявал в тези неща.

fallback