Снимка: архив Bulphoto

Вицепремиерът Меглена Кунева даде интервю пред BBC, където заяви, че страната ни подкрепя споразумението с Турция за спиране на потока от мигранти към ЕС.

Меглена Кунева подчертава, че сделката е справедлива и се основава на солидарност, която е ключова в тези трудни времена.

Още по темата

Тя допълва, че страната ни е съгласна с квотната система, създадена от ЕК.

"България е поела ангажимент и ще го спазва", категорична е тя, но подчерта, че квотният принцип не работи много добре.

Кунева настоява, че проблем е как да се накарат хора, устремили се към Швеция и Германия, да дойдат в България.

"В икономически аспект Германия и Швеция са много по-добре развити и мигрантите се надяват на хубав живот там", допълва Кунева.

Водещият пита вицепремиерът ни и за оградата, която строим по границата с Турция. Тя обяснява, че трябва да бъдат взети мерки, защото заедно с хората, които бягат от война, могат да дойдат и такива с лоши намерения.

Меглена Кунева пояснява, че границата се строи, защото страната ни не може да си позволи да разположи толкова множо жива охрана.

По повод ускоряването на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС, Кунева подчертава, че Анкара е в добри отношения с България. Все пак вицепремиерът заявява, че затварянето на преговорни глави е свързано с изпълнение на задълженията и политическите изисквания към Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase