Ивайло Калфин. Снимка: архив, Булфото

Проблемът с мигрантите в Европа не е в броя на хората, а че се създава чувството, че процесът е неуправляем и това поражда несигурност. Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин на дискусия в рамките на Единайсетата световна среща на българските медии, предаде БТА.

Според Калфин всички въпроси - докога този процес ще продължи, колко души ще влязат, как ще се справим с тях, ще стоят във въздуха, докато не се види ясна политика. Докато този процес е неуправляем, дотогава ще има чувство на несигурност в европейските граждани, а това може да изиграе лоша шега на европейската интеграция, смята вицепремиерът.

По думите му проблемът с бежанската вълна не съществува от последните месеци, но доста време е бил подценяван и няма страна членка, която може да се справи сама.

Тази вълна от влизащи в Европа не е само от хора, които бягат от война. Тук е първият проблем, който би трябвало да намери отговор в ЕС - да се прегледа още един път списъкът на страните, от които се приемат бежанци, заяви министърът.

Като друг проблем той открои, че тези хора избират къде да отидат, като главно се насочват към Германия и Швеция. Според него това право на избор би трябвало да подлежи на някаква европейска политика.

Ивайло Калфин посочи, че определението по квоти е напълно безсмислено. Няма как да говорим за квоти, когато не можем да гарантираме, че тези хора ще останат трайно в България, коментира той.

Друго, което според него трябва да се промени, е системата за прием на бежанци, защото тя сега "стимулира една огромна индустрия на трафиканти".

Министър Ивайло Калфин заяви, че България е една от страните, които върши своята работа по отношение на бежанците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase