Снимка: Булфото
fallback

Гласуването за парламент, президент, кметове, общинари и евродепутати става задължително. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Изборния кодекс.

Парламентът въведе и електронното гласуване. Народните представители приеха и предложение за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на резултата от изборите.

Предложението за задължителното гласуване дойде с два отделни проекта на Патриотичния фронт и "Атака". Този на Волен Сидеров обаче бе отхвърлен. С него се въвеждаше и образователен ценз за гласуване. 

Парламентът въведе и наказания за негласуващите. Те ще бъдат глобявани 50 лв. от ЦИК. Друга санкция ще е отнемане на социални помощи, което ще става с решение на кмета. Въвеждането на задължителния вот ще обезсмисли купуването на гласове, корпоративния вот и всички манипулации по време на избори, мотивираха предложението си "Атака". 

Според Валери Симеонов задължителното гласуване ще гарантира по-голяма легитимност на изборите и ще осмисли демокрацията като форма на управление на целия народ. Той допълни, че много хора сега са избрани с гласовете на едва десет процента от избирателите. 

Вносителите припомниха, че освен в Гърция, Кипър, Брюксел и Люксембург, задължително гласуване за определени избори има и в още 26 държави, сред които Франция и Италия. Италианците дори не можели да запишат детето си в детска градина, ако не са гласували.   Патриотът Искрен Владимиров уточни, че хората, които не харесват никой, също могат да изразят волята си - зачерквайки всички имена в бюлетината. 

От ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване, но дадоха да се разбере, че са против санкциите. Кирил Калфин предложи да няма наказания за негласуващите, а стимули за гласуващите - например при намирането на работа. Според Димитър Лазаров пък този, който не гласува на два избора, трябва да се вади от избирателните списъци. 

От ДПС се обявиха против задължителното гласуване, а Валери Симеонов репликира, че ги разбира, защото ще секне доходоносният им бизнес. Хамид Хамид от движението обяви задължителният вот за противоконституционен, а Четин Казак даде да се разбере, че движението ще сезира КС. БСП гласуваха "въздържал се". 

На първо четене депутатите въведоха и машинното гласуване. То трябва да влезе в сила от 2018 година, а на изборите за президент тази година - да се гласува машинно в 5000 секции по предложение на АБВ.

Парламентът прие да се въведе и електронно гласуване след две години. Депутатите решиха и вотът да се брои машиннно по предложение на РБ.

Някои от приетите предложения се самоизключват и заради това вероятно част от тях ще бъдат отменени при второто гласуване. 

Депутатите приеха да се въведе активната регистрация. Идеята е на всеки десет години тези, които ще гласуват, да го заявят пред институциите. Така, според вносителите, ще се изчистят избирателните списъци от мъртви души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

Анонимен

преди 8 години

АКО ТОВА МИНЕ И НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ, ЩЕ МЕ НАКАРАТ ДА ГЛАСУВАМ НАРОЧНО ЗА ДПС.ДОРИ ПРИ БОЙ ТОШО ГЛАСУВАНЕТО НЕ БЕШЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, Г-ДА ДЕМОКРАДЦИ.

195

Анонимен

преди 8 години

И КО ПРАЙМ ДРУГАРЕ ОЛИГАРСЕ- ОТИДЕ ВИ БИЗНЕСЧЕТО ЛЕВИ МИЛИОНЕРЧЕТА И КМЕТЧЕТА БИЗНЕСМЕНЕ, А КО ДА КАИМ ЗА ЕДНИ ДЕТУ ОБИЧКАТ ДА СЕ ВОЗЯТ НА ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ И ЯХТИ- АМАН, АМАН НЕ МИ СЕ МИСЛИ ЗА ЕДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ КРУИЗИ ОТ СЪСЕДНА СТРАНА- РАЗСЪХНЕ СЕ НЕЩО- РЕФ, ТА РЕФ НАСТАНА С ПУНКТУАЦИЕ И КОТ СА СЕТИТЕ- ГЛАС 11 ЛЕВА. ПИША ГРЕШНО, А РОМУЕЛСКИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ С ЧАСТНИТЕ ЕНЕРГУ ТЕ КЪК ГОВОРЯТ- СРАМУВАМ СЕ ЧЕ СГОВ.Н.Я.С.АХТЕ РОДИНАТА МИ- НЕЩАСТНИЦИ АЛЧНИ- МАСКИРАНИ КАТО ВЕЛИКИ ПОЛИТИЦИ.

194

OSMAN

преди 8 години

Dano tova da spomogne nay nakraya da se otarvem ot komunuistite i tehnitepartii. Bsp.dps.ataka vmro i tem podovni.BOG DA BLAGOSLOVI BALGARIYA.

fallback