Снимка: БТА
fallback

Опозицията в парламента остана доволна от решението на Конституционният съд, който отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен.

Управляващите обаче не смятат, че становището на конституционалистите ще се отрази на започнатото вече от Москов, а просто юристите трябва да доизчистят някои текстове от Закона за здравното осигуряване, които беше атакуван от депутатите от опозицията и от АБВ.

Oще по темата
"Москов да си събира чуковете и да се изнася и друг човек да дойде и да прави това, което ГЕРБ трябва да прави в областта на здравеопазването. Маса неща могат да се направят, за да стане то по-достъпно, сега е само бизнес“, призова лидерът на БСП Михаил Миков.
 
Въпреки това той не вярва, че здравният министър ще подаде оставка. Според него решението на КС само доказва, че мотивите на левицата да атакува законовите поправки са били правилни.

Миков съобщи още, че социалистите най-вероятно ще внесат нови промени в Закона за здравното осигуряване, след като мине и второто дело в КС.

От ДПС припомниха, че още преди година са искали оставката на Петър Москов.

"Въпрос на достойнство и чест е той да си подаде оставката. При положение, че основните елементи от неговата реформа са отменени, значи, че той трябва да бъде така добър и да си подаде оставката", каза Хасан Адемов.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обаче не смята, че реформата в здравеопазването ще спре, защото вече дава резултати.

"Би трябвало да се коригират пропуските, които са допуснати, явно според юристите има такива, но аз не виждам заплаха за самата здравна реформа и бих желал тя да продължи да действа, защото доказа, че за една година могат да се икономисат 500 милиона лева в бюджета на НЗОК, които бяха преразходвани", коментира той.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев обаче решението на КС отменя на 90% реформата и усилията на здравния министър и мнозинството в парламента ще станат безплодни.

От ГЕРБ обявиха, че няма да оспорват и коментират решението на КС. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова припомни, че все още не са ясни мотивите на съдиите и обяви, че те трябва да се изчакат. 

"МЗ трябва да се съобрази и да вземе решение - дали да коригира текстовете, съобразно намеренията за реформа или ще остави действащите", каза Дариткова. Тя допълни, че във втория случай ще остане възможността пакетът да се определя от здравния министър. 

Шефката на здравната комисия обясни и че ГЕРБ са коректен коалиционен партньор и подкрепят екипа на министерството.

"Фактът, че премиерът стои зад този екип за нас е гаранция, че трябва в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна и необходимостта от реформа. От друга страна винаги сме изказвали несъгласие, когато е необходимо", каза още Дариткова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 години

Досега герберастите виеха защо ДСБ не изключва Москов. Сега вият защо го изключват. Напоследък цялата милиция е впрегната да се занимава с ДСБ и Радан Кънев. Май им припари под краченцата

31

До Garibaldi

преди 8 години

Добре ама рискуваш да не получиш адекватно лечение. Трябва да има строг регламент - никакво доплащане към това което дава касата, дори пожелание на пациента. Ако някой иска да доплаща - да си плати всичко и касата нищо да не дава. Това е. Само така ще се псре практиката да ти искат пари за избор на екип който никога не си избирал. Другото което трябва да се направи са частни ЗОК. Избираш се къде да се осигуряваш, ако искаш в държаваната ако искаш в частна.

30

Анонимен

преди 8 години

МОсков ти БРЕМЕНЕН ли си или ПолуБременен ДсБ вьв Власта лие или НЕ?!?!?!

fallback