Снимка: Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов е категоричен, че разрушената част от Тютюневия склад в Пловдив може да се възстанови и увери, че ще настоява за това.

Още по темата

"Който го е съборил, той ще го възстановява, чупи-купи казва българският народ", отсече Рашидов. Той обаче призна, че има случаи, в които се чака "сградата да падне сама", защото иначе нищо друго не може да се построи вместо нея. Като пример министърът даде къщата-музей на Яворов в София.

"Има абсолютна забрана Захарна фабрика, която е паметник на културата, да бъде друго освен това, което е. Има едни гръцки собственици, доколкото знам, какво правят – плащат на едни мургави приятели, наши близки братя, и всеки ден по малко изнасят с каручки тухли. След като се изравни със земята, вече действат и други закони", коментира министърът.

Рашидов е категоричен, че това е морално престъпление, но напомни, че частната собственост е неприкосновена във всяка държава. Да унищожим паметници на културата, само за да има бизнес, не е правилно, коментира още министърът.

На въпрос дали ще иска среща със собствениците на склада, министърът се пошегува: "За какво да се срещам? Не може всяка жена, която е хубава, да я срещам. Ако си има добър приятел, по-як от мен, ще изям боя".

Той уточни, че ще постави реалистични срокове за възстановяването на тютюневия склад, след като прокуратурата излезе със становище по случая.

Рашидов коментира и спирането на културни обекти заради протести с думите: "Жалко, че си отгледахме гражданско общество платено". Министърът препоръча на недоволните първо да се подготвят и да проучат световните практики.

По отношение на лошото финансово състояние на ансамбъл "Филип Кутев" той каза, че ще се търси мениджър - "някой, който да раздвижи ансамбъла, да работи, да има зрители". Рашидов обаче не конкретизира повече подробности как точно ще стане това и ще има ли рокади в ръководството на ансамбъла.

"Филип Кутев" получава 6 лева върху 1 лев продаден билет, но трябва да концертира. Думата дефицит значи няма зрител, няма го левчето от продаден билет. Сцената му е целият свят, трябва да пътуват", препоръча той.

Рашидов коментира още, че духовният продукт се продава, не е "сладолед, който се ближе" и не може да се чака на държавата.

"Винаги има едни хора, като са заплашени от себе си за това, че не стават, викат – убиват културата", обобщи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase