Снимка: Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид.

Рашидов е разпоредил днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижимата културна ценност.

Още по темата

Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/, се посочва в съобщението на Министерството на културата.

Отбелязва се, че в правомощията на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" е да даде разпореждания на виновните за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на разрушения паметник на културата.

Още през януари 2014 г. Министерството е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по ЗКН.

Министерството ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство, информират от ведомството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase