Снимка: mediacafe.bg

Общ преглед

Изпод руините на Тютюневия склад, пометен от багери преди два дни, още надничат парчета уникални стенопоси. Те са дело на художника Вълчан Петров.

Шедьоврите носят магията на отминали времена и макар и под слоеве мазилка и прах напомнят красотата на внушителната някога постройка.

Още по темата

Разрушеният склад на ул. "Одрин" №4 в Пловдив, е сред най-красивите сгради в някогашното тютюново градче и в целия Пловдив. Тя е строена в началоно на 20-те години на миналия век. Дъгообразните прозорци, четириъгълните кули и многоцветните стенописи са я правели да прилича на замък от приказките.

Според пловдвивчани Тютюневите складове вдъхновяват големия писател Димитър Димов да напише романа си "Тютюн". Между техните стени се снимат и сцени от едноименния филм.

Години наред сградите на Тютюневите складове все не успяват да получат статут на паметници на културата. Багерите повалят този на ул. "Одрин" ден преди да вземе дългочаканото признание.

Според хората в Пловдив плановете са на мястото на някогашната красавица да се издигне мултифункционална постройка с офиси, жилищна част и 4-звезден хотел.

За да попречат на доразрушаването на сградата пловдивчани я обградиха с телата си. Към тях се присъедини и художникът Вълчан Петров. 70-годишният творец показа каталог на стенописите, които е изрисувал през 1985 г. в съборения склад.

"Показваха развитието на фармацията и медицината от античността до наши дни. Можеха да ги свалят и експонират на друго място, а не да ги разрушават. Не случайно избраха неделния почивен ден да пратят багерите. Боли ме, защото с много любов съм ги рисувал тези стенописи", сподели Петров, цитиран от mediacafe.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар