Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов свидетелства по делото срещу бившия министър-председател Сергей Станишев.

Около половин час той обяснява пред съда какъв документооборот минава през кабинета на министър-председателя.

Както знаете делото срещу Станишев е за 7 загубени документа, а процесът започна след като самият Борисов подаде на прокуратурата сигнала за липсата им. 

"Колкото и да е странно, опитах се да помогна на колегата Станишев", каза Борисов пред съдебната зала, цитиран от "24 часа". Премиерът обясни, че документооборотът е толкова голям, че всеки би могъл да пропусне нещо. Той призна, че не вижда злонамереност в действията на Станишев и че вероятно предшественикът му е изгубил документите поради небрежност.

Още по темата

В Съдебната палата премиерът коментира и призивите на опозицията в парламента за оставка на здравния министър Петър Москов. Те заваляха след решението на Конституционния съд да отмени здравната реформа.

"Опозицията има много да чака за оставката на здравния министър", каза Борисов. Той съобщи, че сутринта е говорил с Москов и той го уверил, че няма нищо тревожно и ще бъдат направени всички промени, свързани с решението на КС.

"Той е достатъчно грамотен човек, разбира от това, което прави и ако има някаква неточност, ще я поправят", категоричен беше Борисов. "Естествено, че продължавам да подкрепям министър Москов", допълни той.

Премиерът коментира и отношенията си с лидера на ДСБ Радан Кънев, с който заедно направиха сегашния кабинет, но който мина в опозиция заради бавната съдебна реформа.

"Радан Кънев го обичам много, но няма как да си едновременно в опозицията и в управлението. Това е все едно аз да направя опозиция на управлението на ГЕРБ", каза той.

Премиерът разкритикува и медиите за това, че ходят из бежанските лагери и питат мигрантите нямат ли намерение да идват в Блгария.

"Правите лоша услуга да ходите и да ги подкукуросвате да идват в България", каза Борисов. Той обаче призна, че сърцето му се къса като гледам хилядите хора по лагерите.

Премиерът коментира и желанието на Турция да се отворят няколко глави на преговори за членство в ЕС. Според Борисов той подкрепя това, защото тогава ще могат да се поставят условия на Анкара и той не виждал нищо опасно в това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase