Снимка: БТА
fallback

Ситуацията в нашите бежански лагери е прекрасна. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на брифинг за проведеното съвместно учение "Граница 2016", което се състоя в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич, цитиран от агенция "Фокус".

"Бежанците вървят с неправителствени организации, фотографи, медии, адвокати. Много стройно са организирани в тази посока и за сега няма някакви големи претенции към нас", заяви Борисов и бе категоричен, че са взели необходимите мерки.

Премиерът призова да не се настройваме срещу мигрантите, защото те бягат от войните.

Oще по темата
"Виждате жени, деца в отвратителни условия, така че от друга страна много се радвам, че примирието в Сирия започна да важи и страните, които воюват там засега го спазват, защото докато мятат бомби по Сирия и Либия и къде ли не, няма как да не бягат хората. Първо трябва да се успокоят тези региони и хората да имат къде да се върнат, защото от едната страна е войната, от другата страна е оградата или нашата жандармерия", посочи Борисов.

"Не е човешко и затова ние толкова настояваме бързо да се реши проблемът още в понеделник, да се дадат пари там, където трябва, за да ги установят и към жените и децата да се подхожда максимално хуманно и в същото време тези, които са от държави, тръгнали на икономически гурбет да изчакат, когато държавите в Европа имат нужда, всеки да си решава сам за себе си", добави той.

"Нека да не имаме за врагове тези хора, които бягат от войната, но в същото време сме длъжни да си гарантираме спокойствието на народа", каза още премиерът и категорично заяви, че не приема твърдата позиция срещу имигрантите на унгарския си колега Виктор Орбан.

"Твърдата позиция на премиера Виктор Орбан за тотално затваряне на границите не е приемлива. В същото време не приемам и другата крайност - кой от където иска да влиза, а ние да им даваме работа и да им осигуряваме жилища", каза премиерът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова уточни, че около 10% в центровете на Държавна агенция за бежанците са заети с мигранти, а в центровете на "Миграция" процентът е малко по-голям. По думите й, в цифри това са около 500 човека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Анонимен

преди 8 години

Аз като българска пенсионерка имам претенции ! Защо със стаж над 30 години и висококвалифициран труд пенсията ми е 200 лева? И защо тези , които не са внасяли осигуровки са с пенсия тавана?

93

еделвайс

преди 8 години

Бойко, казваш тези хора не са ни врагове. В същото време оставяш военна техника на гръцката граница и казваш - ако тези ни нападнат..... Май си противоречиш?! Тези, дето може да ни нападнат отведнъж, са същите като онези, дето ни нападат на групи. Така е.

92

Shut

преди 8 години

Vseki bulgarin pod razlichna shapka...:-):-):-):-):-)pod razlichno zname...:-):-):-):-)

fallback