Общ преглед

"Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция". Това написа  премиерът Бойко Борисов във Facebook, където публикува снимки от посещението му на ГКПП "Кулата", където днес стартира учението "Граница 2016".

"Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите", коментира още Бориов.

"Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и БЧК. Целта ни е да поддържаме готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България", обясни премиерът, който наблюдава учението заедно с министър Румяна Бъчварова.

По думите на вътрешния министър по време на учението са проиграни различни ситуации, като спасяване на хора, осигуряване на сигурността на браздата и гарантиране сигурността на служителите от българска страна.

Още по темата
Премиерът отбеляза добрата стиковка между институциите, взели участие в учението. Борисов заяви, че няколко стотин души са дислоцирани и ще останат на "Кулата" предвид ситуацията по границата между Гърция и Македония.

"Най-опасната ситуация, който се проиграва, ще се проиграе още веднъж в Брюксел – възстановяването на Шенген", заяви Борисов и допълни, че още в понеделник ще иска гаранции, че Гърция и Турция "няма да изкарват пари от тая работа".

Самото учение пък завърши по-бързо от очакваното, пунктът вече е отворен за движение.Половината от техниката, участвала в учението, се изтегли към София. Част от длъжностните лица остават на границата.

Два хеликоптера се включиха в съвместното учение на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната "Граница - 2016", което се провежда в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич, пише 24 часа.

На учението присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчваров, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, МО и БЧК, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар