Снимка: bgonair.bg

Излишни са притесненията на българското общество за промените в Закона за резерва на въоръжените сили, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ген. Съби Събев.

По думите му с промените се отстранява една празнота, след като задължителната военна служба бе премахната.

Още по темата

"Сега мъжете между 18 и 32 години ще бъдат просто заведени на военен отчет. Само най-екстремална ситуация - като заплаха за съществуването на България като държава, би наложила мобилизация на населението", обясни ген. Събев.

Според него има нищожна вероятност това да се случи наистина, но все пак държавата трябва да знае с какъв човешки ресурс разполага при такава екстремална ситуация.

"Ще има подготовка, но тя ще е доброволна. Има хора, които имат определен афинитет към военната сфера", добави генералът.

Според ген. Съби Събев провителството трябва да отделя повече средства за отбраната и сигурността, защото сега те не достигат.

"Модернизацията на армията не е стратирала. Не може след 12 години в НАТО ние да сме в такова ниско технологично състояние. Това е недопустимо", оцени експертът и допълни, че това не е коректно и към съюзниците, защото не можем да изпълним задълженията си напълно.

Ген. Съби Събев коментира и взаимните действия на МВР и армията на границата. Според него охраната и контрола на границата трябва да остане основна отговорност на полицаите, но армията може да помага с патрулирането, особено в участъците, където няма ограда. Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase