Снимка: Bulphoto, архив
fallback

Евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк представи пред Комисията по петиции в Европейския парламент внесената от него петиция срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език в България.

Oще по темата

Кючюк заяви, че това законодателно ограничение нарушава свободата на изразяване по време на предизборни кампании, както и правото на избирателите да получават информация на език, разбираем за тях, дори ако този език не е официалния език на страната, за да могат те да направят своя информиран избор.

По думите му тези права и свободи са провъзгласени в чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз и член 10 от Европейската конвенция за правата на човека.

"Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите. Те предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите и гарантират, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес. В тази връзка, забраната за използване на друг език, освен официалния български, по време на предизборни кампании е в явно противоречие с установените  международните демократични стандарти", казал Кючук, цитиран от пресцентъра на ДПС.

След изслушването му комисията е решила петицията да остане отворена и да се поиска становище по темата от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. 

"Повдигнах този въпрос не защото не обичам родината си, а защото искам да се превърне в истинска европейска демокрация. Не искам Република България да се утвърди като страна на двойните стандарти по отношение на човешките права", коментира Илхан Кючюк.

Междувременно евродепутатите от ДПС са сигнализирали Еврокомисията по повод евентуалната забрана за български граждани (Ахмед Доган и Делян Пеевски – бел.ред. ) да бъдат допускани на територията на Република Турция.

Те информираха по темата върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини и комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване - Йоханес Хан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

nina

преди 8 години

До БЛГНКакви права се нарушават?В къщи всеки да си говори на майчин,бащин,бабин или лелкин език.Когато се прави политическа агитация за българска партия и български Парламент,то агитацията трябва да е на български.Това е официалният език на тази държава.Точка.Кой прави агитация на арменски,иврит,гръцки и тнт?Защото имаме и други малцинства в България.

156

БЛГН

преди 8 години

Поздравления! Та нали живеем в демократична държава и изповядваме демократични ценности?! Не бива в 21 век да съществува забрана за използване на майчин език в каквато и да било сфера. По този начин се ограничава достъпът на хората до информация, нарушават се изконните права на човека! В европейска България кога ще се научим да живеем по европейски?!

155

...

преди 8 години

както е във всяка държава член на европейския съюз малчинсвата са с равни права така и ни в България искаме същото тва което е нормалното , но за съжаление се приема ненормално по тоя начин и с такава омраза разделяне на хората няма как да се развива държавата времее вече да преодолеем тези елементарни работи и да бъдем европейци , но не само на думи ... !

fallback