Снимка: Булфото, архив
fallback

Правителството реши да освободи Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците. За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията Кирчо Киров.

Oще по темата

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, уточниха от правителствената пресслужба.

Вчера Нова телевизия излъчи репортаж, от който стана ясно, че Агенцията купува храната за бежанците на завишени цени.

През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявиха, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване. Аргументът беше, че обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определиха ситуацията като критична и сключиха договори директно с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

Малко преди Коледа Агенцията за бежанците сключви втори договор и похарчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.

Казаков оглавяваше Агенцията и при първото правителство на ГЕРБ, а кабинетът на Пламен Орешарски го уволни заради липсата на планиране за посрещане на започналата през 2012 и 2013 г. бежанска вълна. След това обаче настоящето правителство пак го върна на поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

Валентин Вацев каза през 2013, че нашата схема с бежанците е "Тука трябва да се вземат едни пари". Просто 1:1, с това което той прогнозира

16

Smurf

преди 8 години

Точно този началник нали лично Бойко до доведе за ръчичка в агенцията миналата година.

15

Петър

преди 8 години

Смятай за колко хиляди неща няма репортажи! Съответно как се ***. Публична тайна е, че т.нар обществени поръчки са нагласени в болшинство. Официалната идея да има конкуренция и всяка фирма да може да кандидатсва, реалноста е, че това не се получава а единствения ефект е реализиране на въпросните поръчки на многократно по-висока цена. Печелят разбира се "нашите" момчета! А ако почнат да се задават много въпроси и някой се изрепчи, няма проблем НСО е насреща и започва да охранява! С чий пари това

fallback