Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта. Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител.

Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.

"Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", категорична бе министър Павлова пред Нова тв.

Oще по темата

В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

"Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството", коментира регионалният министър.

По думите на Павлова във всички обществени поръчки има голям интерес, след това загубилите обжалват.

"В случая обжалват две от участвалите фирми - турска и италианска", допълни тя.

"Искаме да покажем воля за реформи и работа. Категорично няма международен натиск", каза министър Павлова.

По думите й във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси.

"Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

Лиляна Павлова допълни, че всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона.

"Имената и лицата, за които говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Новата процедура за избор на изпълнител на магистралата ще бъде обявена, след като окончателно приключи настоящата", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

от Русе

преди 8 години

Браво.... Да живее контрабандата! Колкото повече контрабанда, толкова по-голяма борба с контрабандата, толкова повече спестени пари за ремонта на магистрала Хемус. Само да не преборят набързо контрабандата, че ще си останем със старата магистрала. Ха, ха, ха...

159

do 242

преди 8 години

Ne umna ,a terikatka

158

Анонимен

преди 8 години

До oпетков Че нали сега управлявате с фесовете. / справка Касим Дал - директно подчинен на Ердоган /

fallback