Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов призна, че процедурата за строежа на новите участъци на магистрала "Хемус" е спряна, защото за нея витаят съмнения.

Още по темата

"Търгът за АМ "Хемус" бе направен законно, но заради обществените съмнения около него, реших да го отменя", заяви Борисов пред журналисти в Прага, където е на среща на Вишеградската четворка.

"В обществото витае, че едната фирма изпълнител е свързана със Златев, а другата с Пеевски, въпреки че по документи нямат връзка", каза премиерът.

Той уточни, че той нямало да допусне такива съмнения. Попитан защо спира сделка по съмнения, премиерът отговори: "Да кажем, че и аз нещо съм проверил".

За да не бъде съдена държавата от двете компании, премиерът е наредил търгът да бъде отменен заради липса на пари. Общата стойност на двата лота е 800 млн. лв.

"Затова по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме. Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато пуснем новия търг да бъде обезпечен", изтъкна Борисов.

Той обеща, че двата лота на "Хемус" ще бъдат строени, но след нов търг, след който да не остават съмнения в обществото.

Премиерът заяви още, че иска всичко да излезе налице за КТБ и е разпоредил на финансовия министър да изпрати писмо на фирмата, която търси активите на банката да разсекрети информацията за нея.

"Искам всичко да излезе налице за КТБ и Сметната палата да провери дали парите от депозитите на публичните личности са в техните декларации. Информацията ще бъде публично оповестена и дадена на главния прокурор. Както го познавам по неговите действия, се надявам виновните незабавно да бъдат привикани и ако има състав на престъпления, да си го понесат", каза още Борисов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase