Снимка: Reuters. архив
fallback

Официалното номиниране на Ирина Бокова за шеф на ООН беше приета одобрително в една част от партиите в парламента. За други обаче издигането й е скандал, а шансовете й да бъде избрана за генерален секретар - никакви. Някои от депутатите заподозряха предателство към българската кандидатура от страна на посланици, лобирали открито срещу нея. 

Номинацията на Ирина Бокова бе направена снощи от външно министерство. Издигането й стана след дълъг период на мълчание от страна на управляващите и информации, че кандидатът ни може да е зам.-шефът на ЕК Кристалина Георгиева. Еврокомисарката обаче се оттегли от битката, а ден по-късно бе издигната Бокова. 

"Не приемам номинацията, защото тя не е обединителна за българите. Предизвика много спорове и темата за българския представител беше пренеса до зверствата на комунизма", коментира реформаторът Гроздан Караджов пред Dnes.bg. 

Според него Бокова не може да бъде българската кандидатура. "А и според представите ми кой може да бъде генерален секретар на ООН, тя няма никакви шансове", каза Караджов. Той е убеден, че кандидатурата на Бокова е издигната, за да проправи пътя на нечия друга номинация. "След време ще видим на кого", допълни Караджов. 

И шефката на външната комисия от ГЕРБ Джема Грозданова предупреди, че номинацията не означава избиране. Тя припомни, че сред кандидатите за поста има и други жени и те от Източна Европа. 

Грозданова обясни и че според нея няма забавяне на издигане на номинацията. "Нямам съмнение, че това е най-добрата кандидатура", каза депутатката идопълни, че в бюджета за тази година има заложени средства за агитация и срещу тях стои името точно на Бокова. 

Георги Кючуков от АБВ обаче обвини управляващите в забавяне и дори обясни, че заради него шансовете на Бокова са намелели. 

Според него Кристалина Георгиева вероятно е получила категорична инфрмация, че кандидатурата й няма да бъде допусната и заради това се е оттеглила от надпреварата. "Имаше информация, че ще бъде наложено вето върху кандидатурата на Кристалина Георгиева. Не персонално, а заради поста, който заема", каза още Кючуков. Той обвини и някои посланици в предателство. "Надявам се, че министерството на външните работи ще вземе мерки срещу посланиците, които открито лобираха срещу кандидатурата на Бокова", каза той. 

Депутатът от АБВ призова правителството за активна и агресивна кампания в подкрепа на българската номинация. 

Лидерът на БСП Михаил Миков коментира издигането на Бокова като чудесно, макар и закъсняло. "Сега правителството трябва да ангажирана нашите посланици за усилена работа. Бокова има всички качества", допълни социалистът. 

Според Миков България има всички шансове и държавната машна трябва да се впрегне изцяло. 

Алиосман Имамов от ДПС подкрепи кандидатурата, но предупреди, че има кандидати от балкански държави, които ще са много сериозна конкуренция. 

Атанас Атанасов от ДСБ пък нарече номинацията на Бокова скандал. Той дори предположи, че списъците на политици и магистрати с пари в КТБ са били пуснати, за да отклонят вниманието от кандидатурата на Бокова. 

Валери Симеонов от ПФ пък призна, че кандидатурата на Бокова не е най-добрата, но ще я подкрепи, за да има българска номинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

163

мнение

преди 8 години

Баща и комунистически палач ,а тя прилича на вещица-не става за ООН-ще позори България !

162

Анонимен

преди 8 години

Там й е мястото! Да го лиже на Сорос пред цял свят! Не е за завиждане такова псдение на българска ***!!

161

пич

преди 8 години

Никога няма да те изберат .

fallback