Снимка: ВМРО
fallback

При ширещата се тежка престъпност, има резон с референдум да се върне смъртното наказание, обяви евродепутатът Ангел Джамбазки по време на дебат по темата в зала "Запад" в Народното събрание.

"Лично аз категорично подкрепям връщането на смъртното наказание", отбеляза Джамбазки и припомни, че преди време ВМРО е събирало подписка за допитване по тази тема. По думите му в ситуация, в която новините са криминална хроника, този разговор отново се връща на дневен ред.

"През последните десетилетия моралните устои са твърде разклатени и смъртното наказание има възпираща роля", посочи и народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

В срещата участваха родители, загубили децата си след насилие и те призоваха за по-тежки присъди и за връщане на смъртното наказание.

Не трябва да се забравят тези дечица, апелира Явор Кръстев, баща на убитата в Борисовата градина Яна.

"Трябва на всяка цена да има смъртно наказание в тази държава, ние сме тук да помогнем на вас, на нас вече няма какво да ни помогне", посочи той.

Трайчо Трайков, баща на убитата преди година във Велико Търново Вероника, разказа, че, вместо да се борят с убиеца, е трябвало да се борят със закона и предупреди, че никой не е застрахован, че утре подобна трагедия няма да се случи на него.

Задължителна минимална присъда от 30 години за убийство и побой на дете под 18 години, като в такива случаи да няма споразумение, поиска от своя страна Нонка Лилова, майка на 16-годишния Николай, убит във Враца. Тя каза, че има родители, които са загубили вяра в правосъдието, затова не са дошли на срещата.

Сред предложенията на ПФ е да се върне разпоредбата, че съкратеното съдебно следствие не трябва да се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Веселинов отбеляза и казуса с много престъпления, където наказанията не се сумират, а се наказва най-тежкото от тях. Според него трябва наказанието да се завишава до сбора от всяко отделно наказание за всяко отделно деяние, по преценка на съда в зависимост от тежестта на престъплението. ПФ обмислят и въпроса за разширяване на пределите на неизбежната самоотбрана.

"Дебатът все повече ще се превръща и в европейски, въпреки че преди време идеята бе смятана за антихуманна. Има крещящи гаври с нашето чувство за справедливост, не може убиецът на Вероника три пъти да убива, да лежи в затвора, а като излезе на свобода - да убива отново", аргументира се Веселинов и подчерта, че на това трябва да се сложи край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

президентът да вдига ветото и да ги мятат,че вече време няма

18

риск

преди 8 години

А как се доказва умишлено убийство?И не е ли много голям риска невинен да бъде осъден на смърт?!Защото невинността се доказва още по трудно , особено ако има съзнателно скалъпено злепоставяне на неудобен и неподозиращ човек

17

Анонимен

преди 8 години

Аз съм "ЗА!". Това не променя либерализацията на носене на оръжие за самоотбрана! Прочетете книгата "Здравствуй, оружие!". За такова може да се приеме и КНО, и по-дългоцевно, включително полуавтоматично оръжие.

fallback