Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Няма турска ваксина, ваксината е френска, категоричен бе здравният министър Петър Москов по повод скандала с ваксината "Пентаксим", която сме получили от Турция.

По думите му "Пентаксим" е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител, а в завод в Турция се доопакова.

"Това е ваксина, с която аз съм гарантирал на собствените си приятели, че е същата като всяка една използвана в страната преди", допълни Москов пред bTV и подчерта, че не трябва да се смесват търговските и икономически интереси със състава на "Пентаксим".

"Аз няма да се занимавам повече с различни хиени в електронни сайтове, които срещу 50 лева могат да направят всичко", допълни Москов. Той отново подчерта, че "неразрешена в България означава неразрешена за търговия в страната".

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е парньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.

Oще по темата

"Този удар срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Пари крадох, фашист бях, не ме интересува", допълни Москов. Той допълни, че атаката е политическа.

По повод втората ваксина, която е част от турското дарение – "Еувакс" – Петър Москов поясни, че тя е внесена защото има тежък бежански поток в страната.

Здравният министър отрече и информацията, че идентификаторите за лични данни, които ще бъдат използвани в българската здравна система, са произведени в Турция.

Петър Москов коментира и новата ТЕЛК система.

"Смисълът на промяната е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана", поясни Петър Москов.

По думите му най-важното, което е предвидено в новата система, е реинтегрирането на хората с инвалидна степен обратно в обществото.

"Смисълът на системата сега е изключващ. Казват – Петър Москов, ти си инвалид, вземи тези 50 лева, заповядай инвалидна количка и, моля те, стой си вкъщи", каза Москов.

Друга съществена промяна ще бъде отварянето на ТЕЛК комисията за лекари с ясна квалификация. "В момента там могат да работят само лекари от ТЕЛК. Лекар хирург, който може да установи нещо по вас, не може да ви даде телково решение", поясни Москов.

Относно корупцията в системата Москов поясни, че ще се борят с нея на принципа на социологическа извадка. "Ако 100 души са освидетелствани и 10 трябва да се проверяват, те се проверяват. И ако има разлика между състоянието им и ТЕЛК статуса, тогава нещата стават лоши и за лекаря, и за болницата", допълни здравният министър.

Петър Москов подчерта, че новата система по никакъв начин няма да "удари" хора с ТЕЛК-кови решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 8 години

До MartoТеб май вече са те ваксинирали...

42

Анонимен

преди 8 години

До ПитащМного добра защита! Ако и ваксината, както автомобилите, има една съставка вместо друга (пластмасов калник вместо "железен") - супер, направо си е принос! Удачен пример!

41

42 членът

преди 8 години

Дискусията е твърде сериозна ,но ми кажи по какви съображения "трябвало" да употребя пълен член?!

fallback