Снимка: архив, Булфото

"Настоях ДАНС да проверят фирмите, които ще правят скенерите за пръстов отпечатък както по произход на капитал, така и на контакти", каза пред „Фокус” Валери Симонов.

Лидерът на патриотите посочи, че е разговарял по този повод със здравния министър, като Москов го уверил, че ще поиска проверка от ДАНС.

"Имам  доста подробна информация в коя фирма, с кои лица са водени преговорите. От турска страна фирмата, с която са осъществени контакти още лятото, се казва „Те алп билоги технолоджилер“, представителят се казва Али Пирзада. - обясни Симеонов и допълни, че от българска страна, основно действащо лице е Иванка Кръстева, която беше съветник в министерството, по настоящем е подуправител на НЗОК.

Според негова информация, е имало техническите изисквания за търга, така че да може да го спечели съответната фирма. "Работи се с капитали на Държавния турски фонд за Балканите, което е доста притеснително. - отбеляза още депутатът.

Той предположи, че по този въпрос има пряка намеса на държавата, така че в никакъв случай не може да се говори за частна фирма от независим тип. Според него, проформа са взети като консултанти "Ърнст енд Янг", обаче не централата, а техните клонове в Бургас и в Турция.

"Настоях министър Москов да направи много прецизна проверка и да пуснат ДАНС също да проверят кои ще бъдат участниците, имат ли връзки. Недопустимо е изтичането на такива данни, като пръстовите отпечатъци, към турското разузнаване.", каза още Симеонов.

Това, освен че носи информация за биометричните данни, с това паралелно върви и пълната информация за заболяванията, което означава, че някои хора могат да бъдат поставени под зависимост, обясни депутатът.

"Например, ако се окаже, че един Лютви Местан е болен от СПИН, представете си как може да бъде поставен в зависимост., даде пример Симеонов - Министър Москов ми каза, че от мен научава това. Аз съм взел необходимите мерки. Това ще бъде един унищожителен удар от величината на онзи списък, който беше в началото на 90-те години, предаден от Ахмед Доган на турското разузнаване. Ако това стане въпреки моите предупреждения, нямайте никакво съмнение, че ще приключи подкрепата на ПФ“, заяви още патриотът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase