Снимка: Архив Булфото
fallback

Патриотичният фронт и АБВ се изказаха доста ласкаво за управлението, част от което са и те, в първия ден от новия парламентарен сезон, макар и да имаха някои критики към властта.

"Въпреки "вещите" прогнози на мастити политически анализатори, че съставеният от осем партии и коалиции кабинет ще оцелее само няколко месеца, България имаше една година на относителна стабилност и развитие", похвали се съпредседателят на групата на патриотите Валери Симеонов.

Според него това се дължи на приложения нестандартен и нехарактерен модел на политическо управление, който почива не върху еднопартийно или коалиционно парламентарно мнозинство, а върху предварително съгласувана програма.

"Изглеждащото невъзможно в началото на мандата, стана възможно благодарение на защитаваната от ПФ предварително съгласувана програма за управление. Стана ясно, че не е важно кои личности заемат конкретните управленски позиции, а дали има съгласие и спазване на предварително съгласуваните цели", посочи Симеонов.

Според него въпреки тежкото наследство, България е успяла да излезе от кризата с КТБ и към момента е налице банкова и финансова стабилност.

Симеонов обаче се оплака, че има забавяне на тежки проблеми за обществото и при приемането на законови промени често са били прокарвани лобистки интереси, подкрепяни от мнозинството.

Според него един от минусите на управлението дотук е тежкото състояние на икономиката, защото липсва разбирането, че ръстът й може да е не в резултат на еврофондовете или чужди инвестиции, а на облекчаването на бизнеса от административната тежест.

Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов също се оплака от икономическото състояние на страната.

Според него основен приоритет на партията на Георги Първанов е справянето с демографската криза, което обаче не може да стане при настоящата структура на българската икономика.

Заради това той обяви, че депутатите от АБВ ще разработят цялостна система за структуриране и финансиране на инвестиционен фонд за разкриване на нови производства.

"Ние се придържаме към принципа, че най-добрата социална политика е разкриването на нови работни места. В този контекст ще се наложи и преоценка на спирането на някои от крупните инвестиционни проблеми", коментира Борисов.

Оказа се, че в АБВ не са доволни и от реформата в здравеопазването, защото се подхожда несистемно и се работи разпокъсано и на парче. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

Айде и тия се молят Бойко да ги пусне на хранилката...

19

Анонимен

преди 8 години

Аз мислех, че стихчето: ,,Бойко пудел си намери, кръсти го Валери'' , е шегичка, но се оказа 100% точно! Сигурно и този, който го е измислил е изненадан от точната си преценка. Самият Симеонов сутринта каза, че срещу правителството скачат тези бизнесмени, на които е засегнат бизнеса.Което означава, че неговият бизнес се развива в комфорт.Те това му е патриотизма - да върви скатаджийската далавера.

18

Анонимен

преди 8 години

Какъвто и да е Волен, много точно прогнозира полтическите процеси. Навремето кръсти НФСБ - Национален фрон за спасение на Бойко, а след това сформиралия се Патриотичен фронт - Паричен фонд и не сгреши.

fallback